I Oslo ligger asfalten bar og snøfri, mens temperaturmåleren viser det den ofte gjør i Norge i november: Plussgrader. Men inn en dør i Kristian IVs gate er temperaturen en annen. – Fem minusgrader, sier direktør i Icebar by Icehotel, Agnetha Lund, som er i Oslo for å promotere Norges første isbar.

– Minus fem grader må til for å beskytte innredning og iskunst fra å ødelegges av varmen, forklarer hun inne fra sin spesiallagde snøcape. Som ikke bare skal beskytte henne fra kulden, men også baren fra kroppsvarme. Gjestene får også tildelt caper.

– Vi har måttet gjøre capene litt kortere. Det er mange japanere som besøker oss, og på dem slepte jo plaggene i bakken. Ikke tåler de så mye alkohol heller, men vil heller ha te i kulda.

– Skandinaver derimot, synes det er stas med whisky in the rocks, ler hun, og holder opp sitt glass laget av is.

Langtransport

Utgangspunktet for isbaren i Oslo er ishotellet i Jukkasjärvi i Sverige. For tjue år siden ble det avholdt en kunstutstilling i en iglo der, da noen kom på ideen om å la gjester overnatte innenfor isveggene.

– Før hadde vi bare turister i vårt område om sommeren. Om vinteren, når temperaturen krøp ned mot 30-40 minus og sola aldri sto opp, var det sjelden man så tilreisende. Før vi fant ut at det nettopp var isen og kulda som var gjorde stedet spesielt, forklarer Lund. Ishotellet i Jukkasjärvi er blitt en stor suksess, med mange kopier av forretningsideen rundt om i verden. Sveriges Icehotel, som driver hotellet i Jukkasjärvi, har dessuten startet konseptet Icebar. De kalde barene finnes foreløpig i Tokyo, København og nå også i Oslo.

– Vi ville gjenskape magien fra Icehotel også andre steder i verden. Derfor har vi fraktet 60 tonn med is fra Torneelven i Sverige hit til Norge, sa Lund på presselanseringen. Energikostnadene ved å holde 60 tonn svensk is kaldt i et tidligere butikklokale i sentrum, ble ikke presentert.

Norske avleggere

Isbaren i Oslo tilbyr bare mat og drikke. Vil du overnatte, må du inn i varmen. Men også i Norge finnes ishoteller. Både Kirkenes, Alta og Bjorli har sine egne snø- og isbygg.

– Hit kommer folk fra hele verden: England, Tyskland, Spania, India. Til og med fra Bali har vi hatt gjester, sier altmuligmann på Kirkenes Snøhotell, Josef Rieser. Nordmenn er det færre av.

– Kulda er ikke like eksotisk for oss. Men det er mange nordmenn som kommer for å gifte seg, legger han til. Kapell med mulighet for kjølig bryllup ser ut til å være et naturlig ekstratilbud på de fleste av verdens ishoteller. I tillegg tilbyr de fleste en rekke andre opplevelser.

– Vi har blant annet husky- og reinsdyrpark, samt kongekrabbeturer med påfølgende middag, reklamerer Rieser. Ifølge snøhotellets hjemmeside har de i år dessuten en svært spesiell gjest: Selveste nissen har booket en ukes overnatting i jula. Men å sove med nisser og naturlig aircondition koster. De fleste ishotellene har rompriser som ligger godt over de varmere variantene. En billigere løsning er å lytte til fjellvettregel nummer ni: Grav deg ned i tide. Og lær å lage ditt eget snøpalass.

Ishoteller

Alta Igloo Hotell

Sorrisniva er en helårlig opplevelses- og serveringsbedrift ved bredden av Altaelva, som hvert år bygger og drifter et eget iglohotell.

Overnatting:

Aktiviteter:

Kirkenes Snøhotell

I Kirkenes har de hentet opp 25 tonn is fra Andrevannet for å skape tjue rom med kunst laget av is og snø, og tilbyr også et stort snøkapell. I tillegg har de husky- og reinsdyrpark.

Overnatting:

Aktiviteter:

Bjorli Snøhotell

I tilknytning til Bjorligard Hotell er det bygget snøhotell med fire- og femsengers rom, spesialdesignede brudesuiter og kapell

Overnatting:

Aktiviteter:

Icehotel

(Jukkasjärvi, Sverige)Hadde sine første overnattingsgjester allerede i 1990. Hotellet bygges opp på nytt hvert år, og er i år hele 5500 kvadratmeter stort.

Overnatting:

Aktiviteter:

Hôtel de Glace

(Quebéc, Canada) Markedsfører seg som Amerikas eneste ishotell. Har stor lobby, mange rom for overnatting, kapell, kafé og bar. Alt fra kunstverk til møbler består kun av is og snø.

Overnatting:

Aktiviteter:

Lainio Snow Village

(Ylläsjärvi, Finland) I Lappland, 200 kilometer nord for polarsirkelen, bebygges hvert år et område på 20.000 kvadratmeter med snø og is. Du kan overnatte eller bare stikke innom for å se på isskulpturene.

Overnatting:

Aktiviteter:

LumiLinna SnowCastle

(Kemi, Finland) Dette ishotellet satser på vakker belysning og aktiviteter også for dem som ikke er hotellgjester, slik som konserter i helgene.

Aktiviteter:

Overnatting:

Iglu-dorf

Dette selskapet tilbyr overnatting i iglolandsbyer flere steder i Sveits, Tyskland og Andorra. Priser fra rundt 800 kroner per person per natt.