Flere skianlegg i Norge har så smått åpnet for sesongen, men dersom spisse alpetinder og gastronomiske nytelser frister mer enn norske nedfarter i granskauen og overkokte pølser, så finnes en rekke fristelser.

Ski og matopplevelser i Italia, ekstremkjøring i Frankrike, heftig afterski i Østerrike eller pudder i Sveits? Kari Traa er ikke i tvil om hvor hun vil.

- Min aller største favoritt er Zermatt. Har vært der kanskje 70 ganger siden 1990, både i forbindelse med trening og konkurranse. Fjellene er fantastiske og byen er bilfri, forteller Traa om byen som ligger under mektige Matterhorn.

- Engelberg er også en favoritt og tiltrekker seg mange skandinaviske skibomser. Terrenget er flott, og byen liten og koselig - med et uteliv det er vanskelig å si nei til, sier vår olympiske mester.

Kvinner vil ha mer enn ski

Drar man til Alpene, er det primært for å stå på ski. Men kvinner vil gjerne oppleve noe mer enn bare å renne ned bakkene. Det hevder Peter Johnson, administrerende direktør i STS Alpereiser, Nordens største arrangør av skireiser til Alpene.

- Spa og shopping er tilleggsytelser som kvinner etterspør i større grad enn menn, hevder Johnson.

Men heller ikke kvinner takker nei til skikkelig afterski, selv om de ifølge Johnson runder av tidligere enn gutta.

Nyheter på programmet

De partyglade kan dermed glede seg over at Sölden har kommet på alpeprogrammet til STS Alpereiser, og det litt sportsligere søsterselskapet, Sportsreiser.

Sölden er et av Østerrikes største skisteder og kjent for sitt heftige uteliv.

Er man derimot ute etter fred og ro, kan det være smart å sikte seg noe lenger opp i dalen. Her finnes Obergurgl, som i likhet med sin ståkete nabo, er ny på Alpereisers vinterprogram.

Men i Obergurgl er partyfaktoren beskjeden, og det burde være mulig å finne roen mellom kufjøsene.

Les også: Sexy tur til alpene

Les også: Jenteturer i høst

Les også: Klassiker i grenseland

Her finnes de beste karene

De råeste fjellene og bakkene finnes sannsynligvis i Frankrike. Langley har flere franske skisteder på programmet, som Alpe d’Huez, Val d’Isere, Tignes og Val Thorens og Chamonix.

STS Alpereiser derimot har strøket de fleste franske skistedene av sitt kart; Chamonix er unntaket.

Selskapet mener det er for mange betongblokker i de franske delene av Alpene, og at kvaliteten på overnattingene generelt ligger på et lavere nivå enn i Sveits og Østerrike.

Kåte skibomser

Ekstremsport-hovedstaden Chamonix er derimot et hyggelig bekjentskap på alle charteroperatørenes programmer.

- Men pass deg for kåte skibomser, med mindre du er en selv, spøker Kari Traa.

Er du jente og ønsker å kapre en kar, bør du imidlertid velge Chamonix. Det mener Åke Skidor-grunnlegger Felix St. Clair Renard.

- Bedre kvalitet på karer er det vanskelig å finne andre steder. Jentene kan selvsagt velge blant hormonstinne skikjørere, og utpå våren når desperasjonen stiger i takt med ølforbruket, så pleier stort sett alle damene, uansett utseende, lett kunne ordne seg trivelig selskapet på rommet, skriver han om Chamonix i Sportsreisers katalog.

- Sjekk støvlene

Noen flere gode råd fra Kari Traa er verdt å ta med seg:

- Sjekk at skistøvlene er gode på foten før du reiser, da blir skiopplevelsene mye bedre. Kle deg godt, husk hjelm og glem ikke solkremen selv om solen uteblir.

Større afterski

STS Alpereiser og Sportsreiser suverent mest populære reisemål er Bad Gastein.

De partyglade vil muligens glede seg over at Bad Gasteins mest kjente afterski-sted, Silver Bullet Bar bygges ut til dobbel størrelse med to nye barer, liveband seks kvelder i uken, nytt kjøkken og 8000 liters øltanker. Party on!

Finn din reise

* På Skiinfo kan du finne nyttig informasjon om rundt 2000 skianlegg, blant annet snøforhold, antall heiser, overnattingsmuligheter og kjøretid fra nærmeste flyplass.

* STS Alpereiser: Tilbyr pakketurer til Alpene i Østerrike, Frankrike, Italia og Sveits.

* Sportreiser: Sportreiser er eid av STS Alpereiser og har stort sett de samme destinasjonene og tilbudene som Alpereiser, med turer til Sveits, Italia, Frankrike og Østerrike.

* Langley: Tilbyr pakketurer til Frankrike og Canada, i tillegg til spesialturer til blant annet Russland, Japan og USA.

Lion Alpin: Flyr fra Sverige med reisemål i Østerrike og Italia. Har destinasjoner som STS Alpereiser og Sportsreiser ikke har.

Kilde: NTB Tema