– Utelivet i Helsinki er mye bedre enn det burde være, ihvertfall med tanke på innbyggertallet, mener Noora Kotilainen.

Hun sitter utenfor den trendy rockebaren Bar Loose og røyker sammen med venninnen Karolina Isoviita. I 50-tallskjoler sklir de rett inn blant klientellet, som stort sett består av rockere, metallfans, punkere og rockabillyfolk.

Hit kommer venninnene gjerne rett etter jobb, møter venner og tar seg en øl. Utekveldene begynner gjerne tidlig i Helsinki.

Ikke møkkete som Oslo

Det er billigere å drikke her enn det er i Norge, så byen har ingen spesielt utbredt vorspielkultur. Men Noora kan bekrefte at den legendariske finske flatfylla lever i beste velgående.

– Jo da, flatfylla er en del av lørdagskvelden, men vi har ihvertfall ikke en hel masse junkier som reker gatelangs, sier hun med klar adresse til Oslo.

Noora rynker på nesa av den norske hovedstaden, selv om hun aldri har vært der.

– Møkkete og en masse narkomane, sånn er det heldigvis ikke her.

– Du ser aldri junkier her i Helsinki, og vold og overfall er nesten ikke-eksisterende. Jeg tror jeg har hørt om ett ran i løpet av de ti siste årene, sier hun.

Vennlige mennesker

Noen kvartaler bortenfor Bar Loose ligger Helsinkis jernbanetorg. Her kryr det av uteserveringer, og finner i alle aldre i fredagspilssteming slåss om en sitteplass i solen.

På jernbanetorget finnes også pubtrikken Spårakoff, som tar turister og fastboende med på en 40 minutters trikketur rundt i byen, mens de serverer øl og drinker.

Man får sett litt av byen, men siden man ikke får informasjon om hva det er trikken kjører forbi, får man ikke orientert seg noe særlig.

– For turister er det nesten bedre å ta den vanlige trikken, for der får man i det minste høre hva statsjonen heter, ler Tuija Virinsalo (45), en av trikkepubgjestene.

Hvor enn man går, møter man vennlige mennesker som Tuija. Det virker som om finnene synes det er hyggelig med turister.

Den finske muttheten man har hørt så mye om, merker man lite til. Alle er hjelpsomme og fulle av gode tips til barer, restauranter og bydeler de mener man bør oppleve.

Erkefinsk bar

På den erkefinske baren U. Kaleva forklarer Olli Kunnas (33) med stor iver om hvorfor akkurat dette stedet er favoritten hans.

– Her spiller de bare finsk musikk, og bak baren ligger det permer med massevis av CD-er. Gjestene kan bla igjennom, og skrive en liste over det de vil høre og gi den til bartenderen. Så spiller de yndlingsmusikken din for deg. Det er et vidunderlig system, stråler Kunnas.

Det råder en svært avslappet stemning på U. Kaleva. Her er man mest opptatt av å skravle med kompiser og drikke øl.

– En del av gjestene er rimelig tørste, men kjempehyggelige for det. Dette er som puben i nabolaget hvor alle kjenner alle. Hvert år er det fest for stamgjestene, og da er alt gratis. Det er veldig stas, sier 33-åringen.

Trendy og eksklusivt

Det er ikke fullt så avslappet på cocktail-loungen A21. Her må man ringe på for å i det hele tatt komme seg inn døren. Interiøret er også såpass forseggjort at baren er blitt en del av Helsinkis såkalte designdistrikt.

– Vi ønsker å skape en atmosfære der det er som om gjestene våre kommer hjem til oss på besøk. Da er det naturlig å ha en ringeklokke, slik at noen i staben åpner døren og ønsker deg hjertelig velkommen, forklarer eieren Timo Siitonen.

A21 har et jappete klientell i alderen 30 +, og nesten alle bordene er reservert. Hit toger de halvunge og velbeslåtte for å drikke sofistikerte cocktails, før de fester videre på nærmeste fancy nattklubb.

Et steinkast unna sitter et lignende klientell utendørs, og skråler og skåler i fargerike drinker. I toppetasjen på Hotel Torni ligger Ateljee bar med en stor utendørs terrasse.

– Beste utsikten i byen, og et kjempefint sted å møte venner før man drar på nattklubb. Her kan man jo faktisk høre hva de andre sier, påpeker Rita Day, som er ute med en stor vennegjeng.

Klokken har passert midnatt, og stemningen er på topp. Det føles fremdeles uendelig lenge til solen står opp og krapula (finsk for fyllesyke) er en realitet.

Verdt å besøke

* U. Kaleva (Kalevankatu 3 A): Erkefinsk liten pub.

* Bar Loose (Annankatu 21): Trendy rockebar med pene mennesker og bra musikk.

* A21 (Annankatu 21): Stilig cocktail-lounge med gode drinker.

* Ateljee Bar (Yrjonkatu 26): Baren i toppen av Hotel Torni. Fin utsikt over byen.

* Zetor (Mannerheimintie 3-5): Legendarisk spise-/utested komplett med traktorinteriør. Kan minne litt om en finsk versjon av TGI Fridays eller danskebåten, men er ikke uten sjarm.

* Kafe Moskova (Eerikinkatu 11): En tidsreise til Sovjet. Gjennomført ostalgi med mye humor. Sjekk også ut Corona Bar, vegg-i-vegg. Et must for fans av Kaurismäki-brødrene.

Greit å vite

* Finnene lærer svensk på skolen, men de færreste snakker det. Kommunikasjon foregår derfor på engelsk. Husk likevel at mange finner forstår norsk, så dette er ikke landet for høylytt baksnakking.

* Den finske flatfylla er ikke verre enn den norske. Finnene er bare mer ærlige om det. Her sier man: "Skal vi gå ut og drikke oss skikkelig fulle?" I Norge heter det gjerne"ut og ta en øl", selv om resultatet ofte blir det samme.

* Den berømte finske muttheten er en klisjé som ikke stemmer helt. Er du høflig og grei, er finnene et hjelpsomt og hyggelig folk.

* Siden det er billig å drikke her, finnes det nesten ingen vorspielkultur. Kvelden starter når jobbdagen er over.

* Ran og voldtekt er så godt som ikke-eksisterende problemer i sentrumsområdene. Du vil heller ikke se junkier, dop har aldri fått så godt fotfeste i Finland. Her foretrekker man sprit.

* Det finnes ingen døgnåpne kiosker i sentrum, så skal du ha mat, er kebabsjapper eneste alternativ etter midnatt. Sigaretter selges i de fleste barene.