– Synes du muren burde få stå som den var, eller er det riktig å male den på nytt? spør Ellen Jablonski, og noterer ivrig svaret mitt. Sammen med studievenninne Sophie Hunt har hun tatt veien fra England for å lage et geografiprosjekt på ivaretakelsen av Berlinmuren.

– Hvorfor tror du de har fjernet så mye av muren? Synes du de burde latt større deler av den stå? fortsetter hun.

Lerret for kunstnere

Tjue år etter Berlinmurens fall er det ikke lett å se hvor den en gang gikk. Skillet mellom øst og vest skulle ikke bare forsvinne fra folks hoder, men også fjernes fysisk.

Ett av unntakene er East Side Gallery, et strekk på 1300 meter mur som i 1990 ble lerret for over hundre kunstnere fra hele verden.

Bildeserie:

Berlin 20 år etter murens fall

Nå er gallerimuren blitt så slitt og ødelagt av graffitti at man har satt i gang omfattende restaurering av de opprinnelige motivene.

– Vi har vært her et par dager nå, og snakket med veldig mange forskjellige folk. Det er utrolig hvordan det kommer turister fra alle verdenshjørner for å oppleve muren og motivene på den, sier Hunt. – Fordelen med tegninger er at de kan forstås av alle. Jeg tror bildene formidler en historie om håp, frihet og forsoning som vekker gjenklang hos de fleste.

Omfattende program

Markeringen av Berlinmurens fall strekker seg langt utover restaureringen av bildene på East Side Gallery. Et omfattende program og en egen webside lister opp hundrevis av arrangementer, fra teaterstykker til utendørsutstillinger.

Tysk skoleungdom må pent ta del i markeringen.

– Jeg er her for å lære alt om Berlin, sier Oliver Franke, som har tatt turen med sin skoleklasse fra Hannover for blant annet å besøke DDR-museet. Museet er et av de nyere tilskuddene til Berlins mange muligheter for å lære om den gangen øst var skilt fra vest. Med sin satsning på interaktivitet har museet blitt ett av byens mest besøkte. Her kan du blant annet sette deg inn i en gammel Trabant eller teste Stasis overvåkingsapparat.

Har du Berlin-tips? Del dem her

– Museet viser veldig godt hvordan folk levde på den tiden, sier Franke, som selv ble født i 1993. Men som likevel har et forhold til DDR-tiden.

– Det er fortsatt et stort tema her i Tyskland.

Turistattraksjon

Utenfor kontrollboden ved Checkpoint Charlie hoster en av vaktene i sine skinnhanskekledte hender, og klager sin nød over det kalde oktoberværet. Kollegaen nikker seg enig under uniformslua, og tar en pause fra pass-stemplinga for å hente varm kaffe.

Det kunne vært en scene fra den gangen avstanden mellom øst og vest var milevis lenger enn de få meterne som fysisk skilte dem. Men det er ikke kald krig som får vaktene til å fryse.

Og illusjonen om at alt er som for tjue år siden, forsvinner fort idet den ene vakten kommer tilbake med take-away-kaffe fra kaffebaren på hjørnet, mens den andre stiller seg opp for å gjøre sin egentlig oppgave: Stå ved siden av den ene smilende turisten etter den andre, for å ende opp som ferieminne i fotoalbum i både øst og vest.

Stor fest

Følelsen av et aldri så lite lite Disneyland blir ikke mindre av muligheten til å kjøpe mat i "Snackpoint Charlie" eller suvenirer med påskriften "I love Checkpoint Charlie".

Mer ekte følelser får du sannsynligvis om du reiser til Berlin mandag 9. november og deltar i "Fest der Freiheit".

Hundretusener er ventet til Berlin og Brandenburger Tor, som kan by på stor fest og spektakulær gjenskaping av murens fall. Barn, kunstnere og kjente personer har malt enorme dominobrikker, som vil dyttes over ende der muren i sin tid gikk.

Har du ikke mulighet til å reise, kan du glede deg over at feiringen er grenseløs på alle måter: I vår egen hovedstad markeres de tjue årene med filmer, foredrag og utstillinger.

Arrangementer og aktiviter

En rekke utstillinger, museer og arrangementer i Berlin tar for seg tiden før og rundt murens fall. Noen av dem er satt opp i forbindelse med 20-års jubileet, andre er permanente. Under følger noen eksempler på tilbudene.

Fullstendig oversikt over arrangementene finner du på www.mauerfall09.de

* The "Peaceful Revolution" 1989/90, utendørsutstilling, Alexanderplatz: Utstillingen forteller i tekst og bilder historien om den fredelige revolusjonen, og inviterer til diskusjon om resultatet av den. Varer til 14. november, gratis inngang.

* Stasi-utstillingen, Mauserstr. 38: Denne utstillingen presenterer metodene til Stasi, og folks kreative måter å lure ministeriet for statssikkerhet på. Permanent utstilling, gratis inngang.

* Art of Two Germanys, Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden 2: Viser tysk kunst fra den kalde krigen og forklarer dens politiske, sosiale og historiske kontekst. Varer til 10. januar 2010.

* By S-Bahn into the West: Prosjekt med utstillinger og teaterforestillinger på ulike steder i S-Bahn-systemet. Program finnes på www.notaufnahmelager-berlin.de

* ReConstructing the Wall, Stadtmuseum Berlin, Poststrasse 16: En interaktiv 3D-installasjon som gir de besøkende muligheten til å oppleve en del av den nå forlengst fjernede muren, og hvordan muren virket inn på livet de omliggende nabolagene. Varer fra 6. november 2009 til 7. februar 2010.

* Checkpoint Gallery, Checkpoint Charlie: Den tidligere grensestasjonen Checkpoint Charlie er blitt symbolet på oppløsningen av den kalde krigen gjennom den fredelige revolusjonen. Denne utendørsutstillingen forteller revolusjonens historie. Permanent utstilling, gratis inngang.

* DDR-museet, Karl-Liebknecht-Str.1: Et interaktivt museum som tar deg gjennom dagliglivet i DDR. Permanent utstilling. * Stasi-fengselet, Genslerstr. 66: Det tidligere Stasi-fengselet tilbyr guidede turer der du får et godt bilde av hvordan forholdene var for politiske fanger. Mange av guidene har selv vært fengslet. Permanent utstilling.