– Kan vi få sukkerspinn? Kan vi kjøpe godis nå? spør Alice og Thea Sterner oppglødd.

Småjentene tripper forventningsfullt i skjæret fra talløse lysslynger i den raskt skumrende parken. Innhyllet i lavmælte juletoner følger jentene papirsnøen som danser over den kunstige dammen – komplett med kritthvite isflak av plast.

– Det er så hyggelig her. Man kommer i julestemning med en gang – på tross av det milde været, ler den norske göteborgeren Nicolai Syvertsen, som er ifølge med de høytidsstemte jentene.

Si din mening om Liseberg!

– Vi kommer tilbake til «Jul i Liseberg» hvert eneste år, smiler han, og varmer hendene pliktskyldig over ett av parkens mange glødende bålfat.

Hvit løgn

Oppvarmingen i Nordens største tivoli er – i alle fall denne dagen – mest for syns skyld.

I ti-tolv varmegrader er det bare tussmørket som vitner om at året går mot slutten. Tett fulgt av den hvite snøløgnen.

For tiende året på rad inviterer Göteborg-tivoliet til «Jul i Liseberg», og her har man tatt alle forholdsregler: Reinsdyrsleden har hjul, snøen er av papir og isen er bare på liksom.

Les også:

Beachparty på Röda Sten

Men det funker – juleatmosfæren kryper umerkelig innunder kragen, og med ett nynner du med på kramgoda julelåter og «White Christmas».

I parkens restauranter og kafeer nyter du tradisjonell julemat, mens barna køer jublende mot vinteråpne radiobiler og nissedekorerte karuseller.

Det hele opplyses av fem millioner julelys – stemningsfullt glitrende gjennom en søtlig tåke av gløgg og knekk.

God handel

Om lag 80 boder og småbutikker langs Lisebergs hovedgate selger knask og pynt for ganer og lommebøker i ymse størrelser. Det gammeldagse julemarkedet tilbyr alt fra håndlagde halmbukker og lysende lykter til kryddersild, julekorv og søte fristelser. –

Det går mest brente mandler, kvitrer eplekinnede Josefina Ekberg, godterikremmer i Schweizermandel-boden. – Og veldig mange av dem som handler godis her, er nordmenn.

Liseberg:

Mest moro i Europa

Nordmenn er så trevliga, tilføyer den mandelselgende søtnosen blidt, og omsetter sporenstreks en pose nøttemiks.

Et snøballkast lenger vest, ved design- og kunsthåndverkmarkedet i Lisebergs-tårnets foajé, rusler designkjennerne i ro og fred.

Her får varer fra Alessi og Royal Copenhagen fjong innpakning med lange gavebånd og elegante pakkelapper. I mellomtida tar fedre og barn turen til værs i det 120 svimlende meter høye utsiktstårnet – opp og ned for to «åkkuponger».

Ønskedrøm

De fleste attraksjonene i jule-Liseberg koster en eller to kuponger à tjue kroner, men for et 160-kroners julepass får du være med på det meste – så mange ganger du vil.

Og karuseller, radiobiler og mini-berg-og-dalbaner går kontinuerlig de fleste dagene før jul.

I tillegg til klassiske tivolitilbud finnes familievennlige sesongattraksjoner som isshow, konserter og allsang. Og for maksimal julestemning kan du besøke «tomternas värld» – en samling mekaniske smånisser, eller «tomtefar» – Lisebergs egne colanisse.

– Har du varit snäll? brumler det langt nede i skjegget til det rødkledde ikonet. Julemimrende foreldre og ærefryktige søsken stimler sammen rundt julenissens podium.

Lille Jacob Ekengren fra Göteborg bukker respektfullt foran nissefar og oppsummerer ønskelista hviskende: – Jeg ønsker meg elgitar og trommesett.

Tomtefar retter litt på den varme ansiktspryden, mens pappa Ekengren tar mentale notater og stryker instinktivt over lommeboka.

– Borstar du tänderna? spør nissen den energisk nikkende Jacob, og avslutter audiensen: – Ja da så – god jul!