AMOBIL.NO: Netcom og Kulturetaten i Oslo lanserer nå et nytt spill med tungt innslag av såkalt "augmented reality", eller utvidet virkeliget på norsk. Vi ble med Netcom og en knippe tredjeklassinger fra Skøyen skole i Oslo ut i en solfylt Vigelandspark for å se nærmere på "Den hemmelige parken".

Se videoen her

– Det er vår plikt å presentere barn for grunnleggende kulturkompetanse, og det beste er å gjøre det på en ny og spennende måte, forteller direktør i Kulturetaten, Gro Balas, på en kjapp pressekonferanse før omvisningen.

En annerledes opplevelse

Spillkonseptet går ut på å gi en annerledes opplevelse av Vigelandsparken i Oslo. Som med andre applikasjoner for utvidet virkelighet er det akselerometer, GPS og kamera som er ingrediensene.

Innledningsvis i spillet får vi beskjed om å gå mot parkens hovedinngang, og vi får også opp et kart som skal vise oss vei. Idét vi nærmer oss hovedinngangen begynner telefonen å ringe, og guiden vår i spillet "Ola Gustavsen" forteller oss hva som har hendt.

Statuene som Vigelandsparken og det flotte været danner rammen rundt har sjeler, blir vi fortalt, og en av disse har forsvunnet. Det blir vår oppgave å finne den, og til det trenger vi en såkalt "sjelescanner" som befinner seg i en redskapsbod i parkens nærmeste hjørne.
 

– Bedre enn TV-spill

Etter å ha vandret forbi det gigantiske lekeapparatet "Frognerborgen" kryper metertelleren på kartet vårt sakte nedover. Først når vi nærmer oss et folketomt område med et slags uthus på får vi igjen kontakt med Ola, som forteller oss at sjelescanneren befinner seg under skrik og skrål.


Vår neste oppgave blir å scanne statuen som vi tror mangler sjelen sin, og vi blir bedt om å komme oss til Vigelandsparkens ikoniske bro der blant annet Sinnataggen står.


Slik fortsetter applikasjonen å lede oss, og elevene fra Skøyen skole, fra skanse til skanse i den store parken. Ved å peke telefonen mot ulike ting på vår ferd får vi ny informasjon om mysteriet. Vi ser omgivelsene våre, men vi ser også ting som åpenbart ikke kan ses med det blotte øye.


På spørsmål om dette er bedre enn TV-spill er det enstemmige ja å få fra elevene vi har fulgt gjennom parken. Begrunnelsen er nok egnet til å glede foreldre landet over, ettersom det er stillesittingen som blir oppfattet som negativt ved TV-spill.


Vi lurer litt på om barna synes dette er litt vanskelig. Av og til kan det være litt vanskelig, svarer de, og de voksne istemmer på at det av og til må samarbeid til. Spillet er også lagt opp primært som en familieopplevelse, og har man ikke egen Iphone kan man få låne en i parken, blir vi fortalt av Netcoms informasjonssjef Øyvind Vederhus.


Sommeropplevelse for hele familien


Til tross for et visst lek og lær-element er underholdningsaspektet det viktigste ved Den hemmelige parken. Vederhus forteller at mulighetene for å videreutvikle teknologien er endeløse. En utgave av spillet rettet mer mot voksne ble også vurdert da Den hemmelige parken ble påbegynt.


Teknologien kan videreutvikles til å passe andre parker, eller til å ha mer voksent eller enda mer lærerikt innhold. I første omgang ønsket Netcom å by på en sommeropplevelse for hele familien.

Les også: Styr helikopteret med Iphone

Les også: Iphone kan få solcellepanel

Les også: Ukens test av mobilspill