– Det sies at spøkelset i Nidarosdomen er en ulykkelig forelsket munk, forteller den kappekledde kirkeguiden Knut Ola Naastad Strøm lavt.

Akustikken lar de illevarslende opplysningene sveipe langs massive steinvegger og spisse bueganger i den dunkle gotiske katedralen.

– Mange besøkende hevder å ha sett munken, fortsetter guiden og nikker megetsigende mot oktogonen, kirkens åttekantede høykor.

Mystiske munker

De mystiske munkesynene begynner i 1925. Bispinne Marie Gleditsch deltar på aftengudstjeneste i Mariakapellet.

Mens presten begynner salmesangen, ser hun et kuttekledd vesen dukke opp i søylegangen ved den tilstøtende oktogonen – for så å passere tvers gjennom en av tilhørerne.

«Jeg så ned, men da jeg et øieblikk efter så op, stod munken med korslagte armer i den søilegang hvor jeg først så ham og skulte på oss. Så forsvant han», beskriver den forferdede bispinnen for samtidig presse.

Munkeløs kirke

– Nå har det jo aldri vært munker direkte tilknyttet Nidarosdomen, påpeker guide Naastad Strøm vennlig, og avslører i alle fall én logisk brist.

Sola, som siver inn gjennom det vakre rosevinduet i katedralens vestfront, skyver skyggene bakover, mens en ivrig orgelstemmer lar brusende toner feie med seg resten av den dystre stemningen.

– Selv har jeg aldri sett munken. Det har forresten ingen av de andre guidene heller, humrer Naastad Strøm.

– Men mange turister har hørt om ham, og spør hvor han er. Det er litt vanskelig å si sikkert når jeg ikke har møtt ham selv.

Ufarlige skrømt

Blafrende lys og flagrende vesener, knirkende gulv og slamrende dører. I hele Norge er kirker, museer, kafeer, hoteller og borger belemret med skrømt, skal vi tro forfatteren av boka «På spøkelsesvandring», Kristin Amundsen. Og spøkelser er populært.

– På Akershus festning i Oslo for eksempel – der er det massevis av spøkelser. Folk opplever nye ting hele tida. Man kan for eksempel plutselig miste kraft, eller kjenne seg uønsket, overbeviser Amundsen, som også er spøkelsesguide hos www.oslowalks.no.

– Rare lyder og uforklarlige syn – jeg har selv opplevd det, forteller Amundsen.

– Men spøkelsene er ikke farlige altså. Bare skremmende.

Spøkelsene har overlevd

Ifølge folklorist Velle Espeland er det blant annet sanseopplevelsene som gjør at spøkelsene har overlevd i folketroen.

– Spøkelsene har holdt seg godt fordi de er så fleksible. De er knyttet til alt fra gåtefulle lyder, til selsomme syn og spesielle lukter. Eller de kan gi en sterk følelse av at «noe» er der, sier han og tilføyer:

– I tillegg er spøkelser forbundet med døden, og døden går jo ikke av moten. Gjenferd appellerer for eksempel til barn fordi de lar unger prøve ut det skumle – døden – i helt trygge omgivelser. Det handler om å bli redd uten å være i en farlig situasjon.

Velle Espeland skiller mellom det å oppleve noe uforklarlig, og det å tro på spøkelser.

– Mange av oss har vel opplevd noe vi ikke helt kan tyde, og forklarer det simpelthen med at «det stemmer ikke». Andre vil kanskje tolke opplevelsen som spøkelser, sier folkloristen.

– Hvis du unngår noe på grunn av spøkelser, er du kanskje ekte «troende». Ellers er det vel sånn at vi alle gjerne vil oppleve litt «gys». En del gjenferd er nok derfor rene turistspøkelser. Skrømt trekker folk – det er mange som syns det er stas å sove på et hjemsøkt sted!

Udødelig kjærlighet

Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden i Møre og Romsdal har både turister og spøkelser.

– Vi kan høre dører som går opp og igjen, samt fottrinn og gråt – selv når det ikke er noen her, forteller daglig leder Mariann Øye-Mork og forklarer:

– Og da er det nok «Linda» vi hører. Ulykkelige Linda i «Det blå rommet».

På slutten av 1800-tallet reiste keiser Wilhelm II av Tyskland årlig til Hotel Union Øye. En offiser i følget hans skal ha tilbrakt en sommer med den lokale tjenestejenta Linda.

Offiseren var imidlertid ulykkelig gift hjemme, og da skilsmisse ikke kom på tale, skal han ha tatt sitt eget liv. Seinere skal også Linda ha blitt funnet død – flytende i elva i full brudestas. Siden skal Linda ha vandret hvileløst på parets rom – «Det blå rommet» – på Union Øye.

– Det er ikke så skummelt. Du venner deg til det, i alle fall hvis du ikke er lettskremt, kvitrer Mariann Øye-Mørk.

Mange besøkende har hørt om «Linda» før de kommer til hotellet, og flere ønsker å bo med damespøkelset på «Det blå rommet».

– Enten vil turistene bo på akkurat det værelset, sier hun og tilføyer lurt:

– Eller så vil de absolutt ikke!

Skumle reisemål:

Akershus festning i Oslo skal være hjemsøkt av mange spøkelser. Her kan du etter sigende oppleve alt fra uforklarlige flammesyn, lyden av galopperende hester og tassende hunder, gråtkvalte stønn og hjerteskjærende skrik.

*Dalen Hotel i  Telemark kan du treffe «The English lady» på rom nummer 17. Historien vil ha det til at en miss Greenfield, seint på 1800-tallet, skal ha etterlatt et dødt spedbarn på dette rommet. Damen skal deretter ha endt sitt eget liv, for så å vandre hvileløst rundt på hotellet.

Elingaard Herregård/Fredrikstad Museum i Østfold skal du plutselig kunne kjenne den tunge parfymelukten av «Birgitte». På stedet kan du dessuten høre uforklarlig knirking fra smijernsporter, samt lyden av gammeldagse kjerrehjul.

*Dr. Holms Hotel på Geilo i Buskerud kan du treffe på et kvinnelig spøkelse – vakkert pyntet i festklær.

* Ved Hald Pensjonat  i Mandal i Vest-Agder skal gjester ha hørt pianoet spille av seg selv.

* Hotel Union Øye i Møre og Romsdal kan du høre fottrinn, gråt og slamring med dører. Mesteparten tilskrives den ulykkelige «Linda» i «Det Blå Rommet».

* Blant Kirkeruinene på Nes i Akershus er spøkelser blant annet kjent for å tukle med lommelykter og låser.

* Nidaros Domkirke i Trondheim huser «munken i Nidarosdomen». Han ble sett første gang under en gudstjeneste i 1924. Det kuttekledde gjenferdet skal ha vist seg ved flere seinere anledninger.

*Sauda Fjordhotel i Ryfylke i Rogaland kan du oppleve «obersten». Han kan høres med sine faste skritt, godt støttet til spaserstokk.

* I Schøtstuene ved Det hanseatiske museum i Bergen har besøkende opplevd kraftige energier, og hatt uforklarlige syn av 1700-tallskledde personer.

*Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo skal både gjester og ansatte ha vært vitne til at ting flyttes på, samt uforklarlige syn og lyder.

* Visnes Hotel i Stryn i Sogn og Fjordane skal gjester ha hørt både bankelyder og gråt.