Det er når man står i en bratt skråning med snø til livet, omgitt av grantrær og tykk tåke, at man må erkjenne det åpenbare: Man har dummet seg loddrett ut.

Det startet så fint på toppen av Whistler Mountain og ned øverste del av «Khyber Pass». Men så kom tåka, og med den forsvant oversikten. Redningen kommer i form av snowboarder Sean J. Hulscher fra Vancouver.

– Det kan se tilforlatelig ut her i godt vær, men det skifter ekstremt fort. Man bør derfor kjøre sammen med folk som kjenner områdene, sier Hulscher.

Verden beste

OL-aktuelle Whistler i British Columbia omtales ofte som verdens beste skisted. Det skyldes de unike mulighetene for å finne områder med urørt snø.

Snøsikkerheten og heissystemet – og den liberale politikken for bruk av snøskuter og helikopter – gir tilgang på enorme områder for offpist. Og det bare 90 minutters kjøring fra metropolen Vancouver.

Snøen her er ikke som i områdene rundt for eksempel Salt Lake City, som er kjent for sin lette puddersnø – eller «The greatest snow on earth», som OL-arrangørbyen i 2002 ynder å kalle den. Men si «Whistler» til en dreven ski- eller snowboardkjører, og vedkommende får antakeligvis snøkrystaller i øynene

– Snøen her er tyngre enn i innlandet. Vi er tross alt rett ved kysten. Men det kommer alltid store mengder, og den er tilgjengelig for alle, forteller Sean, da vi tar en pause i en av de mest kjente pudderområdene, Bagel Bowl.

Lost in backcountry

– Man kjører aldri offpist alene. Det er en gyllen leveregel her i Whistler, sier Jason Zavitz.

Sammen med kameratgjengen tar han noen øl på Dusty's etter dagens skikjøring. Det er her de lokale samles til afterski.

– Vi er fra Whistler alle sammen og kjenner fjellene her som vår egne bukselommer, men her om dagen kjørte Jason og jeg oss bort oppe ved Rainbow Mountain. Vi var langt ute i backcountry med skuter for å finne jomfrupudder, forteller Jeff Boyce.

– Det finnes bare små lommer med mobildekning rundt Rainbow, og vi vurderte seriøst å grave oss ned, for vi var så frosne. Heldigvis lettet skydekket, slik at vi kunne orientere oss hjemover, forteller Jeff.

Kameratgjengen på Dusty's jobber alle som servitører. De bruker mesteparten av fritiden på å stå på ski. For det er ski det handler om. Veldig brede ski med betegnelser som Jimi 110, Gotama, Stormrider og Boomerang. Og puddersnø.

– Jeg kan ikke huske sist gang jeg kjørte i løype, sier James Trainor.

Bygd for OL

Helt fram til 1960 var Whistler uten kloakk og innlagt vann. Men i 1962 kastet fire forretningsmenn fra Vancouver øynene på stedet. Deres mål var å forvandle Whistler til en moderne skiresort, og å søke om olympiske leker i 1968.

Den gangen gikk det ikke, men i 2010 spiller Whistler en viktig rolle i Vancouver-lekene. Både Petter Northug og Aksel Lund Svindal skal kjempe om heder og ære i Whistler, for det er her langrennsøvelsene og de alpine øvelsene skal foregå.

Whistler er blitt fasjonabelt, og størrelser som Arnold Schwarzenegger og Kiss-bassist Gene Simmons skal ha «hytter» her. Nylig ferierte Paris Hilton her.

Kanskje har du også hørt om kokkekonkurransen Hell's Kitchen med beryktede Gordon Ramsay som programleder? Vel, vinneren av 2009-konkurransen, James Walt, driver en av landsbyens mest eksklusive restauranter, Araxi.

Homofestival

Whistler er årlig vert for diverse actionsport-arrangementer, filmfestival, mat- og vinfestival og homofestivalen, Winterpride, som arrangeres i mars.

Men nå er det altså De olympiske leker som gjelder. Da Northug & Co ble fraktet fra Vancouver opp til Whistler, følte de seg kanskje som hjemme.

For når man kjører langs fjorden ved Horseshoe Bay, gjennom Squamish, som kaller seg «The outdoor recreation capital of Canada», minner terrenget og naturen mye om Norge. Men dimensjonene er betraktelig større.

– Jeg tror OL blir en kjempestor fest, sier Jason.

– Og bakkene vil være tomme. Folk kommer jo for å se konkurransene, og funksjonærer og alle mulige offisielle gjester står jo ikke på ski.

Pudderdager

– Det er ikke så lett å leve billig i Whistler. Den beste løsningen for skiboms er å leie en leilighet sammen med flere, men da må man tåle å leve trangt, sier Linda Ingvarsson som driver Moguls Coffee.

Hun kom til Whistler for seks år siden, har giftet seg med en canadier og har ingen planer om å returnere til Sverige.

– Livet er bra i Whistler. Her er det lørdag hele uken, sier Linda.

Kameratgjengen på Dusty's er enige i at livet i Whistler er bra. De jobber fem timer på kveldstid, ellers består dagene av ski, klatring og mountainbike.

- Det hadde vært helt perfekt om dere turister hadde husket å tipse 15 prosent. Ikke 10 som de fleste gjør, flirer Jason

– Alle er venner i Whistler, sier Jeff, og legger til:

– Bortsett fra når nysnøen kommer, og kampen om første spor begynner. For som vi sier her i Whistler: No friends on a powder day.

WEB-TV: Vi har prøvekjørt Dave Murray-løypa

Les også disse sakene:

Les hva Kjetil André Aamodt mener om utforløypa i Whistler

Dette mener Kjetil André Aamodt er de tøffeste utforløypene i verden

Les også disse reisesakene:

Full fres i Saalbach

Her tar du t-banen til topps

Høyere kommer du ikke med skiheis i Europa