– Vi lager dobomber, forteller Laura Follesø (15), som går i 10. klasse ved Ramstad skole. Hun viser villig frem delikate små kuber som dufter deilig av peppermynte.

– Det kan være ekkelt hvis det lukter vondt etter at du har vært på do. Slipper du en økologisk dobombe i doskåla, så lukter det godt og rent i stedet, forklarer Laura.

Idé, oppskrift og produksjon har fire jenter samarbeidet om i bedriften «ShitHappens».

LES OGSÅ: Disse 14-åringene driver bakeri

Rekord etter 5 år med skolemesse

Da Ramstad skole arrangerte skolemesse for 5. gang med masse publikum tirsdag kveld, var det tid for heftig markedsføring, salg og konkurranse av varene og tjenestene.

Her reklamerte elever ivrig for både varige vannbobler, ment til å ha med som drikke på tur. Og hundelufting. Og fruktbeger. Og selvsydde brødposer i lin, som får brødet til å holde litt lenger.

For ikke å snakke om spesiallagd verktøy for å fikse den kinkige oppgaven å feste på seg selv et håndsmykke. Og håndblåste te-lysestaker med splitt, som gjør at du ikke brenner fingrene når du tenner lyset.

 

I jubileumsåret hadde skolen hele 34 elevbedrifter som ville vise frem hva de hadde fått til. Det er flere bedrifter enn noen gang. Og rekordmange elever.

Så mange som 171 Ramstad-elever har valgt faget «Produksjon av varer og tjenester» i år. Ingen andre skoler i hele fylket har flere elever som velger nettopp dette faget.

– Mye mer enn et valgfag

– Dette er så mye mer enn et valgfag. Jeg ser at mange elever vokser på dette faget, sier Anniken Hagstadius, faglærer i produksjon valgfag ved Ramstad skole.

 

Hennes skole var først ute med valgfaget i Bærum da det ble etablert høsten 2012. Mens de da hadde to klasser som tok faget, har tallet nå vokst til 8 klasser.

– Elevene skal selv finne på hva de skal jobbe med, de blir mer kreative i måten å tenke på. De må jobbe selvstendig samtidig som de må samarbeide med hverandre. De lærer seg de ulike rollene som trengs i en bedrift, sier Hagstadius.

– Er noen av elevbedrift-varene blitt til noe mer enn skolearbeid?

– Det er litt tidlig å si, vi har jo ikke holdt på så lenge. Men jeg tror det gir ungdommene inspirasjon til å starte noe eget siden.

LES OGSÅ: Elever tar gründeridé ut i verden

– Nyskapende produkter

Det tror også Henrik Lundberg i Ungt Entreprenørskap, som hjelper skoler med satsing på elevbedrifter.

– Det er kjempeviktig at vi trigger ungdommer til se verdien av jobben de gjør. Dette er en skolering i å starte opp noe selv. Derfor er det gledelig at tendensen er at stadig flere elever velger fag som dette, sier Lundberg.

En undersøkelse foreningen har gjennomført, viser at folk som har fulgt deres skolering har 50 prosent større sjans for å starte opp egen virksomhet.

– Jeg er kjempeimponert over det elevene har fått til ved Ramstad. Her er nyskapende produkter som ikke er på markedet i dag, varer og tjenester som faktisk løser et behov, sier Lundberg, som var med på å kåre vinnere i ulike kategorier på Ramstad-messen: «LinkIt» vant både tittelen «Beste elevbedrift og «Best produkt eller tjeneste» med sitt redskap for å feste håndsmykker.

Domombene til «ShitHappens» ble kåret til nest beste produkt.

LES OGSÅ: Fruktbar elevbedrift

– Gøy å skape noe selv

– Det er gøy å skape noe selv, særlig når folk liker det du lager, sier Laura Follesø.

Bedriften «ShitHappens» skal avvikles i løpet av skoleåret – det er del av pensum. Om produktet vil leve videre har ikke Laura og kollegene tatt stilling til ennå.

– Men vi har i alle fall lært mye, synes Laura.

I slutten av februar inviteres mange av Ramstad-bedriftene til GründerExpo på Lillestrøm. Der skal 275 elevbedrifter fra ungdomsskoler og videregående skoler i hele Akershus møtes for å konkurrere.

Blant dem er også elever fra Torstad skole og Landøya skole i Asker, som holder elevbedrift-messe på Torstad skole i kveld.