Olav Svarstad Haugland er blitt pappa og programleder

DAB-RADIO: Olav Svarstad Haugland (t.v.) fra Asker og Halvor Johansson fra Drammen blir programledere i Radio Rock-studio.

DAB-RADIO: Olav Svarstad Haugland (t.v.) fra Asker og Halvor Johansson fra Drammen blir programledere i Radio Rock-studio. Foto:

Olav Svarstad Haugland (28) er nybakt far. Det inspirerer til radioprogram.

DEL

– Jeg har skråblikk på hverdagen, og kommer med kraftige kommentarer om hverdagslige gjøremål, sier 28 åringen.

Han beveger seg fra komikerscenen på Latter til studioet til Radio Rock for å bli programleder i morgensendingene sammen med Halvor Johansson. Nå satser de på at overgangen til DAB-radio fører lyttere til den nye kanalen.

– Hva er det som opptar deg mest nå for tiden?

– Jeg ble far for fire måneder siden. Og når jeg skal snakke om livet mitt, så blir det nok mye av dette jeg vil dele, sier Svarstad Haugland.

Han og samboer Mari har bosatt seg på Haslum sammen med lille Sverre. Han har publisert bilder av den nye familien i sosiale medier, men ønsker likevel en lav profil.

Han husker selv hvordan det var å være i mediestormen, som sønn av KrF-politikere og tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland fra Vettre.

Kanaleieren, Bauer Media, poengterer at deres nye programleder vokste opp i KrF-ledermammaens kristne hjem. Men det kommer neppe morgenrapporter fra barnedåp for lille Sverre med det første:

Ikke barnedåp

– Nei, han er ikke døpt ennå. Kjæresten min er ikke noe for slike kirkelige seremonier, sier Svarstad Haugland.

Han vil spille rock som spenner fra AC/DC, Metallica, Led Zeppelin og Kiss til Arctic Monkeys.

– Jeg hørte Arctic Monkeys i Belgia for to år siden. Det var veldig stort, sier han og røper en tatovering på leggen i form av et kors.

– Det er jo ganske rocka med tatoveringer. Jeg har kompensert i voksen alder med hipsterskjegg, og jeg elsker å drikke øl, sier han.

Den ferske programlederen husker fremdeles rabalderet i jula 2002, da hans kulturministermor tok konsesjonen fra P4 til fordel for Kanal 24, som ble til Radio Norge og dermed hans nåværende arbeidsgiver:

– Det ble den kjipeste jula i hele barndommen min. Dette er ikke blitt nevnt i korridorene her ennå. Man kanskje min mor fikset jobb til meg? Det er i hvert fall gøy å jobbe i radio, sier Svarstad Haugland, som starter Radio Rock denne uken.

LES OGSÅ: Har angret på nominasjons-ja

Satser på DAB

Han tror lytterne vil beveger seg til nye kanaler når FM-nettet slukkes (se fakta under), og får støtte av kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge:

– Større mangfold på radio gjør at lytterne vil få nye vaner og finne nye kanaler å lytte til. Hensikten med omleggingen er nettopp å gi lytterne større mangfold og mer innhold på radio. I Asker og Bærum er det 40 kanaler på DAB, antallet vil stige i tiden fremover, sier hun og mener kanaler med godt innhold vil få oppslutning.

– Det er fint at Olav Svarstad Haugland og andre får muligheter til å være programleder på Radio Rock. Jeg tror kanaler med godt innhold vil klare seg bra. Og så må vi ikke glemme at det er DAB som gjør slike kanaler mulig, FM-nettet har ikke tilstrekkelig kapasitet til det samme mangfoldet.

Dab-radio

I løpet av 2017 vil rikssendt for radio i Norge bli heldigital.

Du kan høre digitalradio på internett og via digital-tv i tillegg til på DAB+-mottagere, eller via apper.

FM-nettet vil gradvis bli lukket i 2017.

Først lukkes det gamle FM-nettet i Nordland (januar).

Fra september til desember lukkes FM-nettet i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus.

Medietilsynet oppgir 20. september for lokal lukning av NRK via det gamle nettet og 8. desember som lukningsdato for Radio Norge, P4, og enkelte lokalradioer.

Flere kaster seg i konkurransen om lytterne når det nye DAB-nettet åpner, som Olav Svarstad Haugland i Bauer Medias og Radio Norges Radio Rock.

Radio i Asker og Bærum

– Hva betyr FM-slukningen lokalt i Asker og Bærum?

– Mange radiolyttere er for lengst digitale og hører radio via DAB, nett eller tv. Men slukkingen betyr også at absolutt alle må gjøre en digital overgang, både hjemme og i bilen. For folk i Asker og Bærum er det viktig å vite at både er riksdekkende kanaler og kommersielle storbykanaler vil forsvinne fra FM. Alle disse kanalene sender på DAB i dag. I Asker og Bærum er det i dag 40 kanaler på DAB - antallet vil stige i tiden fremover, sier hun.

LES OGSÅ: Ordentlig Radio inntar flytårnet på Fornebu

Slukker FM-nettet lokalt

Fra september til desember lukkes FM-nettet i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus. Medietilsynet oppgir 20. september for lokal lukning av NRK via det gamle nettet og 8. desember som lukningsdato for Radio Norge, P4, og enkelte lokalradioer.

Flere kaster seg i konkurransen om lytterne når det nye DAB-nettet åpner, som Olav Svarstad Haugland i Bauer Medias og Radio Norges Radio Rock.

Her kan du lese mer om hvordanradio.no beskriver at slukingen skjer gradivis gjennom hele landet, og fra 20. september i Oslo og Akershus.

Her kan du se hvordan Bauer Media selv beskriver sine radiokanaler.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags