Nomi, en nyetablert skjønnhetsklinikk i Oslo, bruker kvinnehelse og feminisme som et alibi for å promotere en skjønnhetsklinikk og estetisk medisin. Skjønnhetsklinikk er ikke kvinnehelse.

De siste døgnene har det kokt i mediene. Og det med det rette. Mange av oss har slåss for å få kvinnehelse på agendaen i lengre tid. Så når begrepet brukes av en skjønnhetsklinikk som skal tilby anti-aging, rynkebehandlinger og non-invasiv fettreduksjon, blir det helt feil. Betydningen av begrepet vaskes ut og det er skummelt.

Vi ønsker helst å heie frem dyktige kvinner som satser på drømmene sine. Dette er kvinner vi ser opp til og har fulgt i mange år. Denne gangen var det skivebom. Hadde de kalt en spade for en spade, hadde det heller ikke blitt like mye kritikk. Vi er ikke her for å kritisere skjønnhetsklinikken eller de som vil være kunder her, men bruk av ordet kvinnehelse i denne sammenheng.

Kvinnehelse prioriteres lite i dag. Både i forskning, i utdanningen til helseprofesjonene nevnes det knapt, og det gis lite midler til behandling. Lange behandlingskøer. Det handler om at kvinner skal kunne leve et godt og verdig liv. Uten så store menssmerter at de må være hjemme fra jobb eller skole. Uten at de blir uføre av en sykdom vi ikke aner hvordan vi kan diagnostisere eller behandle. Uten at kvinner sliter med urinlekkasjer halve livet uten å få hjelp.

Vi er ikke her for å kritisere skjønnhetsklinikken eller de som vil være kunder her, men bruk av ordet kvinnehelse i denne sammenheng.

Line Wittersø og Mathilde Okkenhaug Pilskog, fysioterapeuter

«Det ligger så mye positiv energi i å føle seg vel, og vi har savnet en klinikk som kunne sette sammen alle fagfeltene, som kunne se oss som et sammenhengende menneske og følge oss over tid. Det handler om kvinnehelse og forebygging av alt det kroppen skal gjennom.» Utdrag fra pressemeldingen til Nomi Oslo.

For å dekke et vidt felt som kvinnehelse, mener vi det ikke holder å sette sammen et team bestående av lege og sykepleiere med videreutdannelse innen estetisk medisin. Etter vår mening vil kvinner profittere på et tverrfaglig team bestående av gynekolog, fysioterapeut, osteopat, kiropraktor, jordmor, psykolog, ernæringsfysiolog, sexolog mm. Nettopp for å kunne se kvinnen som helhet og samarbeide på tvers av faggruppene for å gi best mulig individuell tilpasset behandling.

Les også

Fødetilbudet ved Bærum sykehus må bedres

En av årsakene til at Nomi sier de skal jobbe med kvinnehelse er at de skal drive med bekkenbunnstrening. Måten de skal gjøre dette på, er å få kvinnen til å sitte på en dyr stol som gir 12.000 sammentrekninger av bekkenbunnen på en halvtime. Det foreligger ingen kliniske RCT-studier med god kvalitet på at dette hjelper. Du får ikke en sterk og funksjonell bekkenbunn av det.

Skal vi hjelpe kvinner som er plaget med urinlekkasjer, fremfall og annen bekkenbunnsproblematikk, må vi bruke den veldokumenterte forskningen vi allerede har på området; bekkenbunnen må trenes og treningen må individuelt tilpasses, da gjerne av helsepersonell som har spesialkompetanse på nettopp dette. Aktiv trening er den beste medisin. Det finnes dessverre ingen quick fix.

Fokuset på kvinnehelse burde være å gjøre fagkompetansen mer tilgjengelig og fritt frem for alle, men det er en ny debatt på politisk nivå.