– Jeg er sjokkert og forstår ikke poenget med alkoholservering på en barnefilmpremiere, sier Michelle Cromarty fra Lysaker.

Hun har forståelse for at det serveres et glass bobler under premierer på voksenfilm, men ikke på Dumbo, en barnefilm med 9-årsgrense i Norge.

– Premieren er klokken 19, et perfekt tidspunkt å ta med barn en fredag. På kinoens kundesenter fikk jeg beskjed om at det er vanlig med alkohol på premierer og at jeg heller måtte velge et annet tidspunkt, sier Cromarty.

– Poenget mitt er at alkohol ikke har noe på en barnefilmpremiere å gjøre. Det burde heller vært et arrangement for barn, med fri flyt av is og brus.

 

– Synd det krasjet

Kinosjef Ivar Halstvedt sier han respekterer Cromartys syn.

– Det er synd dette krasjet med familiens program. Dette er et event der rettighetshaverne inviterer og vi serverer et glass champagne, derfor 18-årsgrense. Alle andre Dumbo-forestillinger har 9-årsgrense, sier Halstvedt.

Han presierer at de vanligvis ikke har slike eventer knyttet til barnefilmer.

– Dumbo er ikke kun for barn, den er både mørkt og litt skummel, sier han.

LES OGSÅ: Utested ble truet med straff – reddet av videobilder 

En skuffet Cromarty valgte å kjøpe billetter til forestillingen klokken 17.30 i stedet.

– Voksne blir oppfordret til å droppe alkohol sammen med barn under feiringer. Da er det uforståelig med 18-årsgrense og alkohol på barnefilmpremierer, sier hun, og får støtte fra generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

– Denne filmen har barn som hovedmålgruppe. Det blir rart når det legges opp til en premiere med alkoholservering. Dette er en prinsipiell diskusjon. Jo flere arenaer som inviterer alkoholen inn, desto flere arenaer blir barn ekskludert fra. På kulturfeltet er det allerede mange arenaer som er stengt for barn og unge på grunn av alkoholservering. Det er uheldig om også barnefilmene skal lukke dørene for de yngste med den begrunnelsen, sier hun.