Denne saken ble først publisert i 2015, men er tatt frem igjen for nye lesere.

I november og desember er det naturlig nok høytid for julebord, med god mat og påfølgende godt drikke ut i de sene nattetimer. Det kan bidra til at dagen derpå blir litt tyngre å takle enn normalt.

Med alkoholinntaket kommer også spørsmålet om hvor lenge man må vente før man kan sette seg bak rattet. Mange tyr da til en promillekalkulator.

LES OGSÅ: Ikke mer fyllekjøring i julen

Strenge promillekalkulatorer

På nettet er det flere promillekalkulatorer hvor man kan regne ut promillen etter inntak av alkohol. Budstikka ba overlege for divisjon for rettsmedisinske fag ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Gudrun Høiseth, om å teste fem av promillekalkulatorene som er tilgjengelig.

– Av disse er det ingen som tar med såkalt 1. passasjeeffekt, altså at noe av den alkoholen som inntas vil forbrennes før den når systemkretsløpet. Slik forbrenning skjer særlig i magesekken og vil gjøre at den promillen som oppnås reelt vil være noe lavere enn den som regnes ut teoretisk, sier Høiseth.

OVERLEGE: Gudrun Høiseth ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt Foto: Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Hun peker på at dette er en av grunnene til at menn får lavere promille enn kvinner, fordi de forbrenner mer alkohol i magesekken før den kommer over i blodet.

– Alle disse kalkulatorene vil derfor overestimere maksimal promille noe.

LES OGSÅ: Fem månedslønner i promille

Drikkestart og drikkeslutt

For å regne ut promille på en promillekalkulator må man oppgi kjønn, vekt og antall alkohol-enheter. Samtlige ber om at du fyller inn tidspunktet for drikkestart, og noen ber også om tidspunktet for når du sluttet å drikke.

– De som har med tidspunkt for drikkeslutt vil være mer riktige i den første tiden etter drikkestart da de fordeler inntaket over tid mens de andre legger til grunn at alt inntas på styrten. For tiden noen timer senere vil det ikke ha annen effekt å legge inn drikkeslutt, fastslår overlegen.

LES OGSÅ: Med 2,6 i promille

Feil ved 0,2 i promille

En feil som promillekalkulatorene gjør, er ifølge Høiseth å underestimere promillen under 0,2 promille.

– Da går egentlig forbrenning saktere, mens kalkulatorene legger til grunn at den er like rask som over 0,2 promille, sier overlegen.

Hun forteller imidlertid at dette veies opp ved at promillekalkulatoren ikke tar høyde for den delen av alkoholen som forbrennes før den når systemkretsløpet.

– I sum vil kalkulatorene oftest være «strenge», de vil altså mer sannsynlig regne ut for høy promille enn for lav.

LES OGSÅ: "Dagen derpå" ga fengsel

– Litt skummelt

Leder av fellesoperativ seksjon ved Asker og Bærum politidistrikt, Stig Wettre-Johnsen, tror promillekalkulatorer kan ha en positiv effekt.

– Fordelen er at det skaper en bevisstgjøring dagen derpå om at man ikke skal kjøre i fylla, men man bør være innenfor med god margin, sier Wettre-Johnsen.

Han advarer imidlertid om å stole blindt på dem.

– Det som er litt skummelt her er at man ofte teller litt feil. Man kan ikke stole blindt på kalkulatoren og den største feilkilden er en selv, sier politioverbetjenten, og fortsetter:

– Hvis man drikker sprit, så klarer man ofte å få i seg mer alkohol enn om man drikker øl eller vin. Kjører man shots og den type ting er det fort gjort å bomme litt på antallet.

LES OGSÅ: Snart kan du drikke alkohol på asfalten

– Fratar ikke det subjektive ansvaret

Stig Wettre-Johnsen er også klar på at en promillekalkulator ikke kan brukes som unnskyldning dersom man setter seg bak rattet for tidlig.

– Dette fratar ingen det subjektive ansvaret. Slår det ut på politiets målebevis eller i en blodprøve, så hjelper det lite å henvise til dette.