Til daglig jobber Terje Hovdal fra Haslum i politiet. Men denne uken, på vinterferie på hytta ved Sjussjøen, inntar Hovdal rollen som Bisp Nikolas, fighter og baglerrytter i utendørsteateret Birkebeinerspelet.

– Jeg er gammel rytter fra politiet, og da jeg så at spelet søkte etter noen som kunne ri tenkte jeg at hadde noe å fare med. Så jeg gikk på audition og derfra ballet det på seg, sier Hovdal.

Siden nyttår har han reist fra Haslum til hytta hver helg for å øve på spelet, som hadde premiere sist fredag.

– Min yngste sønn, Johannes (9) er også med, han spiller gårdsgutt, sier Hovdal.

Tømrer spiller konge

Spelet, som har vært fremført ved Mesnavannet de tre siste årene, er basert på manuset til filmen «Birkebeinerne», men bearbeidet og videreutviklet av regissør Evy Kaaseth Røsten. I fjor var det tre oppsetninger, i år satser man på fem. Historien finner sted på vinteren i året 1205. Det er borgerkrig i Norge. På den ene siden står Kong Sverre og Birkebeinerne, på den andre siden baglerne, med støtte fra kirken og fra Danmark.

I rollen som kong Håkon Sverreson er Fredrik N. Gilde (28) fra Østerås, som blir forgiftet og dør i første scene.

– Jeg spiller også bagler til hest, sier Gilde.

Han fikk rollen gjennom islandshestmiljøet i Asker og Bærum.

– Jeg er tømrer av yrke, men har drevet mye med hest, sier han.

LES OGSÅ: LAN-PARTY: De kjenner hverandre fra i spillverdenen - nå har de også møtt hverandre i virkeligheten

Passer på hestene

Birkebeinerspelet er helt avhengig av erfarne ryttere siden hestene har en like viktig rolle som skuespillerne i stykket: «Helter og skurker i full rustning på galopperende hester med fakler under stjernehimmelen er like tøft og stemningsfullt som man håper at det skal være», skrev Hamar Arbeiderblad etter premieren forrige helg.

– Til sammen er det 25 hester som medvirker, i scener der vi rir med sverd og fakler. Jeg tror det må være skandinavisk rekord i antall hester på en scene, sier Terje Hovdal.

Hestene hører til på Mesna Islandshest Senter, de fleste var med i filmen Birkebeinerne og har vært med i Birkebeinerspelet tidligere. Mange av hestene stortrives med teater og lærer rollene fort, noen egner seg ikke så bra.

– Vi legger stor vekt på å tilpasse hest og rytter til de ulike oppgavene, slik at vi får en ryttertropp som fungerer optimalt, sier produsent Camilla Li.