Skip to main content

Vil nekte kutt på 20 mill. i Asker

Høyres gruppeleder Håvard Vestgren og varaordfører Monica Vee Bratlie under formannskapets møte tirsdag.

Foto: KARL BRAANAAS

Samarbeidspartiene i Asker går mot rådmannens forslag om kutte ytterligere 20 millioner kroner i 2020.

Høyre, Senterpartiet, Venstre, Pensjonistpartiet og KrF stiller seg negative til rådmannens forslag om å øke kuttene i Asker budsjettet fra 80 til 100 millioner i 2020. Samarbeidspartiene stemte mot det i formannskapet tirsdag.

– Vi går mot rådmannens forslag til å redusere budsjettet i 2020 med 20 millioner kroner i tillegg til de allerede varslede 80. Det vi ønsker er at rådmannen presenterer en mer detaljert oversikt over hvilke konsekvenser kuttet på 20 millioner vil få, sier Håvard Vestgren, gruppeleder i Høyre.

Vil ha grundigere behandling 

Vestgren forteller videre at samarbeidspartiene ønsker at forslaget behandles i de politiske utvalgene, før det tas en endelig avgjørelse i løpet av våren 2020.

 – Og er konsekvensene akseptable vil vi stemme for rådmannens forslag, sier Vestgren.

Rådmannen har lagt opp til at Asker budsjettet må strammes inn med til sammen 100 millioner kroner i 2020. 80 millioner skyldes overinvesteringer i nye bygg. De ekstra 20 millionene skyldes i all hovedsak et underskudd Hurum kommune tar med seg inn i storkommunen.

– Når det gjelder de 80 millionene aksepterer vi i hovedsak rådmannens forslag til effektiviseringstiltak, sier Vestgren. 

MDGs Hanne Lisa Matt ber rådmannen finne investeringsprosjekter som kan utsettes. 

Foto: KARL BRAANAAS

Dårligere resultat

Arbeiderpartiet er i hovedsak enig med flertallspartiene angående de 20 millionene i ekstra kutt, og foreslo at det i stedet blir et tilsvarende lavere driftsresultat i 2020.

MDG ønsker å redusere den store gjelden som de tre kommunene tar med seg inn i nye Asker, og ber rådmannen finne investeringsprosjekter som lar seg skyve ut i tid. Slik vil de få mer penger til drift av kommunen. De vil også bygge om Kulturlåven og øke innsatsen for sykkel, klima og miljøtiltak.

SV vil innføre eiendomsskatt og bruke pengene på tjenester innen oppvekst og velferd.

– Vi ser de store nåværende og utfordringene for kommunen, med demografiske endringer som flere eldre. Eiendomsskatt vil gi oss økt handlingsrom, sa Martin Berthelsen.

Den endelige budsjettbehandlingen med debatt og verbalforslag kommer i kommunestyret 10. desember. Da skal politikerne også fastsette gebyr og brukerbetalinger for 2020.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.