Skip to main content

«Twitter-lege» klar for kommunestyret

 Wasim Zahid fra Lommedalen er lege på Drammen sykehus. Han har innsikt i folkehelseutfordringer og hvordan det er å starte på skolen uten å kunne norsk. 

Arkivfoto: Karl Braanaas

Den kjente legen Wasim Zahid fra Lommedalen fikk 254 personstemmer og 12 slengere, og kapret dermed den siste plassen til Arbeiderpartiet i Bærum.  

Lege Wasim Zahid fra Lommedalen fikk nok stemmer i årets kommunevalg til å rykke opp fra 43. til 8. plass. Med dette ble han nummer åtte i kommunestyret til Bærum Arbeiderparti. 

– Det var litt uventet, men jeg vet at alt kan skje. Det er ikke mye som skal til før man blir kumulert oppover, forteller han. 

Kjent som «Twitterlegen»

Zahid er spesialist i indremedisin og kardiologi på Drammen sykehus, og har gitt ut flere bøker om folkehelse, hjertemedisin og integrering. Mest kjent er han kanskje likevel som en profil på Twitter, youtube og instagram. Tidligere har han fartstid som politiker fra studentpolitikken.  Zahid tror de sosiale mediene kan være en god plattform til å markere saker. 

– Hvilken rolle ønsker du å ha i kommunestyret? 

– I kraft av min utdanning ønsker jeg å jobbe med kommunehelsepolitikk. Jeg har sett på nært hold hvordan samarbeidet mellom sykehus og kommunehelsetjenesten fungerer, og her er det mange utfordringer jeg vil ta tak i. 

– Hvilke? 

– Flere tilfeller fra eldreomsorgen har vært oppe i mediene. Vi har en befolkning som blir eldre og får et mer sammensatt sykdomsbilde, og kapasiteten på sykehjemmene er for dårlig. Mange pasienter blir liggende på sykehus fordi det ikke er plass, og det er uøkonomisk å ha dem der når de ikke har behov for behandling. Mange blir gående lenge med hjemmesykepleiere, når de egentlig vil på sykehjem. Derfor bør vi ruste opp sykehjemmene. 

– Hvordan vil du gjøre det?

– Vi må tenke mer på hvordan vi organiserer, og sykehjemmene kan fungere som en form for mini-sykehus. 

– Hvordan blir det å være i et kommunestyre med Høyre?

– Det er prinsipielle forskjeller mellom oss, blant annet i debatten om private velferdstjenester. Men i lokalpolitikken er det snakk om å finne gode løsninger, så vi får se fra sak til sak. 

Else Marie Tveit Rødby fra Asker Senterparti.

Foto: Karl Braanaas

Flere kjente 

Else Marie Rødby er et annet kjent fjes som har blitt valgt inn i Askers kommunestyre. Hun var tidligere bonde i TV2s «Jakten på kjærligheten», og er valgt inn som nummer én av tre i Senterpartiet. 

Gunn Enli, valgforsker ved UiO som spesialiserer seg på politisk kommunikasjon og sosiale medier, forteller at det er mye litteratur og forskning som bekrefter en internasjonal trend som viser at det å ha synlighet utenfor politikken kan være avgjørende for å bli valgt inn. 

– De har appell på grunn av sine kjente fjes og personligheter som markerer seg. Det er lettere å assosiere noe positivt med et kjent navn. Et annet eksempel i Norge er Susanne Kaluza som er valgt inn i Oslo Arbeiderparti, sier hun. 

Zahid sier seg enig i at det kan være lettere for velgerne å stemme på navn de kjenner til fra før.

– Når folk ser et kjent navn ser de mer hva personen står for, det er lettere å velge dem på en liste med 50 personer, mener han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.