Skip to main content

Splittet foran valg av ny Høyre-leder

Det kan gå mot et jevnt valg mellom varaordfører og dagens leder av Bærum Høyre, Siw Wikan og stortingsrepresentant Henrik Asheim under årsmøtet på Bekkestua bibliotek mandag. Bildet er tatt i forbindelse med et nominasjonsmøte foran forrige kommunevalg.

Det kan gå mot et jevnt valg mellom varaordfører og dagens leder av Bærum Høyre, Siw Wikan og stortingsrepresentant Henrik Asheim under årsmøtet på Bekkestua bibliotek mandag. Bildet er tatt i forbindelse med et nominasjonsmøte foran forrige kommunevalg.

Foto: KNUT BJERKE

Bærum Høyres 13 lokallag er delte i synet på hvem som skal lede partiet de neste to årene. 

Kampen om ledervervet i lokalpartiet er blitt en duell mellom dagens leder og varaordfører Siw Wikan (53) og stortingsrepresentant Henrik Asheim (38).

Hvem som går seirende ut får vi vite mandag kveld når 161 mandater har mulighet til å gi sine stemmer. Årsmøtet til Høyre holdes på Bekkestua bibliotek.

Budstikka har vært i kontakt med samtlige 13 kretsledere i Bærum Høyre. Flere stusser over at valgkomiteen har gått til Stortinget for å finne ny leder.

– Det er bra med et reelt valg. Vi mener Siw Wikan har gjort en strålende jobb som leder av partiet. Før det ble klart at Henrik Asheim ble innstilt oppfordret vår krets Wikan til å fortsette. Vi mente hun var beste kandidat på daværende tidspunkt, forteller leder av Sandvika krets, Tom Coward.

Han mener det er viktig at partiet bygges nedenifra og opp og at det i utgangspunktet ikke er naturlig å hente inn stortingspolitikere til den jobben.

– På dette punktet burde valgkomiteen ha klart å finne frem til andre kandidater, sier Coward.

Flere er tilbakeholdne med å kommentere kandidatene før årsmøtet på Bekkestua bibliotek førstkommende mandag.

Henrik Asheim stiller til valg som leder av Bærum Høyre.

Henrik Asheim stiller til valg som leder av Bærum Høyre.

Foto: KARL BRAANAAS

– Trenger fornyelse

Likevel pekes det på at det er to gode kandidater det skal velges mellom. Noen mener også partiet trenger fornyelse og nye impulser og at Asheim er riktig kandidat for den jobben.

– Jeg støtter Henrik Asheim. Han er en god leder, med bred politisk erfaring, både fra lokalpolitikk og rikspolitikk. Jeg tror det vil være en stor fordel for det indre liv i Bærum Høyre å få ham som leder nå. Siw Wikan har sittet i seks år og nå trenger vi en forandring, sier Stig Rugset, leder av Haslum krets.

Erik Storelv, som leder den største kretsen Bekkestua og Hosle, går inn for Wikan. I et leserinnlegg i Budstikka var han kritisk til valgkomiteens innstilling på Asheim. 

– Vi er veldig overrasket over at valgkomiteens forslag, etter vår mening har de gjort en dårlig jobb og ikke lyttet til innspill. Det blir feil å hente folk fra Stortinget, sier Storelv.

Også leder av Tanum krets, Rolv Guddal, mener Wikan er den riktige kandidaten.

– Hun har gjort en svært god jobb som leder av partiet og er den beste kandidaten. Hele vår krets står bak henne, hevder Guddal.

Han har liten forståelse for dem som mener dette også er en kamp om ordførervervet.

– Det er et sidespor som vi må komme tilbake til når det er tid for det, sier Guddal.

Siw Wikan

Siw Wikan

Foto: TRINE JØDAL

Venter til årsmøtet

Leder av valgkomiteen, Helene Berge Holm, vil ikke kommentere hvorfor de landet på Asheim, før de legger frem begrunnelsen på årsmøtet. 

 – Valgkomiteen har kommet med en god og helhetlig innstilling, som vi mener er det Bærum Høyre trenger for den kommende toårsperioden, skriver hun i en sms. 

Ole Kristian Udnes har i Budstikka uttrykt overraskelse over at Asheim ble innstilt som leder. Han har også vært kritisk til at Asheim roser Lisbeth Hammer Krogs valg om å stille som ordførerkandidat. 

Udnes er kretsleder for Bærums Verk og Lommedalen, men ønsker ikke å kommentere ledervalget i forkant av årsmøtet. 

– Vi skal ha kretsstyremøte denne uken. Det er ikke riktig av meg å uttale meg om denne saken nå, sier han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.