Skip to main content

Sp stanser Viken-nominasjonen

UAVKLART: Fellesnemnda i Viken fikk tirsdag ikke mulighet til å stemme over et forslag om å ta pause i prosessen med å slå sammen Akershus, Buskerud og Østfold.

Fylkeslagene i Akershus, Buskerud og Østfold Senterparti legger ned nominasjonsarbeidet til fylkestingvalg i Viken.

– Vi ser at Viken går mot havari. Folk vil ikke ha denne sentraliserende og dyre giganten, sier fylkeslederne Kari Anne Sand (Buskerud Senterparti), John-Erik Vika (Akershus Senterparti) og Simen Gjølsjø (Østfold Senterparti) i en pressemelding torsdag.

Ble ingen avstemning

Tirsdag var det møte i Fellesnemnda for Viken. Der lå det lenge an til at flertallet, bestående av Frp, Ap, SV, Sp og MDG ville stanse arbeidet med Viken, inntil Stortinget har avklart om Finnmark får fortsette som eget fylke.

Fylkestinget i Akershus sa høsten 2016 nei til å slå sammen fylket med Buskerud og Østfold. Dersom Finnmark slipper å slå seg sammen med Troms, ønsker flertallet en omkamp om Viken.

Men i møtet benyttet fylkesordfører Anette Solli (H) seg av en bestemmelse i kommuneloven som sier at en tredjedel av representantene kan avvise å ta en sak til behandling dersom den ikke står på sakskartet.

Dermed ble det ingen votering.

KOMMENTAR: " Frp med prisverdig lokalt fokus"

Krever reversering

Det reagerte blant andre Frps Vibeke Limi reagerte sterkt på. Og nå kommer kritikken også tydelig fra Sp-lederne:

– Stortinget må reversere Viken. Folk i Akershus, Buskerud og Østfold kan være trygge på at Senterpartiet står på for folkestyre og tjenester nær folk, heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Jusprofessor: Korrekt bruk av kommuneloven

LESERINNLEGG: Derfor tar vi en Viken-pause

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.