Skip to main content

Slik vil den nye politikken berøre Asker og Bærum

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre (t.v.) og leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, la frem regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen hotell.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre (t.v.) og leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, la frem regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen hotell.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Regjeringens nye politikk vil få konsekvenser for 250.000 innbyggere i Asker og Bærum - og en av hovedpunktene omhandler kommune- og fylkessammenslåing.

Onsdag ettermiddag kunne påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presentere Hurdalserklæringen – plattformen som Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal styre etter. 

På torsdag blir det klart hvem som får de ulike statsrådspostene. 

Ingen tvang

En av postene i Hurdalserklæringen omhandler kommune- og fylkessammenslåing. Dette betyr at dersom fylkestinget selv ber om en oppløsning, vil regjeringen gi tommel opp. Asker og Bærum er en del av Viken, som er et fylke fra 2020, hovedsakelig bestående av de tidligere fylkene og nåværende valgkretsene Akershus, Buskerud og Østfold.

– Tiden for overkjøring av lokalsamfunn er over. Ingen kommuner eller fylker skal oppleve hverken tvang eller press om å slå seg sammen. Lokalsamfunn skal bestemme mer selv, og folk skal få mer innflytelse over og kunne være stolte av sin egen hjemplass, står det i erklæringen. 

En eventuell oppløsning av Viken vil bli en lang og omstendelig prosess. I et fylkesrådsmøte 11. september opplyste fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) at en søknad om oppløsning av Viken tidligst vil kunne behandles i fylkestinget i februar 2022.

Ordfører i Asker, Lene Conradi, gikk torsdag ut med sin bekymring for en avvikling av Viken. Under pressekonferansen onsdag la ikke Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum skjul på hva han mener om kommune- og fylkessammenslåing. 

– Det er hyggelig at det i denne regjeringsplattformen ikke er ordet Viken som løftes frem, men at det heller er Akershus når vi er her i Akershus, uttalte Vedum på plass i Hurdal i Romerike. 

  • Les hele erklæringen her (ekstern lenke)
Ordfører i Asker, Lene Conradi, reagerer sterkt på en mulig oppløsing av Viken.

Ordfører i Asker, Lene Conradi, reagerer sterkt på en mulig oppløsing av Viken.

Foto: TRINE JØDAL

Dette er noen av sakene som vil berøre Asker og Bærums innbyggere:

Kutt i fergeprisene: Det blir halv pris på fergebillettene, og gratis ferge på strekninger med under 100.000 passasjerer. Norges korteste fergetur, mellom Svelvik i Drammen og Verket i Asker, vil bli berørt av dette. 

Grønt lys til oppløsing av Viken: Dersom fylkestinget selv ber om en oppløsning, vil regjeringen gi tommel opp. Dette skaper reaksjoner hos ordførere i Asker og Bærum. 

Satsing på psykisk helse: Regjeringspartiene ønsker en opptrappingsplan for å styrke tilbudene for psykisk helse både i kommuner og på sykehus. Det skal være en særlig satsing på barne- og ungdomspsykiatri. 

Penger til frivillighet: Det vil bli full momskompensasjon til frivilligheten, noe som gir 20.000 norske organisasjoner mer penger. 

Avvikler au pair-ordningen: I 2018 ga UDI aupairtillatelser til 887 personer. Arbeiderpartiet har i en årrekke ønsket å erstatte dagens ordning med en som stiller strengere krav til vertsfamiliene. 

Else Marie Rødby fra Asker sitter i Senterpartiets stortingsgruppe som ledes av Trygve Slagsvold Vedum.

Else Marie Rødby fra Asker sitter i Senterpartiets stortingsgruppe som ledes av Trygve Slagsvold Vedum. 

Foto: TRINE JØDAL

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.