Skip to main content

Skal finne ny stortingspresident: – Må gå noen lange runder med seg selv

Åsmund Aukrust (Ap) er på jakt etter den neste stortingspresidenten.

Åsmund Aukrust (Ap) er på jakt etter den neste stortingspresidenten. 

Foto: TRINE JØDAL

– Er det noe de ikke vil ha i avisen bør de heller ikke stille som president, sier Åsmund Aukrust (Ap).

Østerås-mannen er satt til å lede valgkomiteen som skal finne den neste stortingspresidenten. 

– Vi har hatt møte i helgen og samtaler med mange kandidater. Foreløpig er det ingen konklusjoner. Vi håper å lande det så raskt som mulig, i alle fall i løpet av denne uken, sier han. 

Han er klar på at jobben som stortingspresident er krevende. 

– Og den er ekstra krevende nå. Det er viktig at de aktuelle kandidatene går noen lange runder med seg selv, for å finne ut om de er riktig person for jobben. 

Aukrust forteller at de gjør grundige bakgrunnssjekker av kandidatene. 

– Så må aktuelle kandidater reflektere over eget liv – er det noe der de ikke vil ha i avisen bør de heller ikke stille som president. Det er avgjørende med en person det ikke hefter seg noe som helst ved. 

– Kjenner på ansvaret

– Hvordan skal dere bygge tillit til Stortinget gjennom dette vervet, etter avgangen til Eva Kristin Hansen, sakene om pendlerboliger, og avgangen til Olemic Thommessen?

– Det er utrolig viktig å bygge opp tilliten til politikere og til Stortinget. Det er et ansvar alle som har tillitsverv bærer. Stortingspresidenten vil ha det fremste ansvaret, som øverste tillitsvalgte blant politikerne. 

– Kjenner du på ansvaret for å velge riktig kandidat, etter det som har skjedd med Eva Kristin Hansen?

– Jeg kjenner på ansvaret, både som politiker som skal bygge tillit og for arbeidet vi nå gjør. 

– Ikke bare enkelthendelser

Torsdag forrige uke ble det klart at Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg som stortingspresident, etter at politiet åpnet etterforskning av stortingsrepresentanters bruk av pendlerleiligheter. I 2018 trakk Olemic Thommessen (H) seg fra vervet, etter byggeskandalen på Stortinget. 

Bernt Aardal, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, forteller at selv om tilliten til det politiske systemet er veldig høy i Norge, har tilliten til politikere og partier variert over tid. 

– Det som har skjedd med Stortinget er ikke bare enkelthendelser. Det er ikke overraskende om det vil vise seg at det har gått ut over tilliten til politikere generelt og særlig Stortinget og stortingsrepresentantene. 

Aardal er klar på at Aukrust og Arbeiderpartiet ikke kan bomme denne gangen. 

– Nå må de være hundre prosent sikre på at det ikke kan dukke opp noe lignende. Det har vært en urolig periode for Stortinget, med mange enkeltsaker, som til dels har vært dramatiske. Det ser ikke pent ut utenfra. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.