Skip to main content

Regjeringen sier ja til å løse opp Viken

Disse skiltene må nok en gang endres, dersom Regjeringen får viljen sin.

Disse skiltene må nok en gang endres, dersom Regjeringen får viljen sin. 

Foto: MORTEN ENGEBRAATEN

Dersom regjeringen får det som de ønsker, vil Viken Fylkeskommune bli historie. I stedet vil Akershus, Buskerud og Østfold gjenoppstå.

– Om Stortinget fatter vedtak om deling før sommeren, ligger alt til rette for at de nye fylkene kan være klare fra 1. januar 2024, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Viken skal deles i tre, og Akershus, Buskerud og Østfold gjenoppstår. Vestfold og Telemark deles i to, og det samme skjer med Troms og Finnmark,

– Vi følger opp regjeringserklæringen og foreslår deling tilbake til de gamle fylkene. Dette er en god dag for lokaldemokratiet, sier Gjelsvik.

Forslaget om deling av Viken sier foreløpig ikke noe om hvilket fylke Jevnaker og Hole kommune skal tilhøre. Det vil regjeringen komme tilbake til i en tilleggsproposisjon for Stortinget.

Den borgerlige regjeringens regionreform ble vedtatt i 2017 og trådte i kraft fra årsskiftet 2020. 19 fylker ble til da til 11.

Vestland, Agder, Innlandet og Trøndelag fortsetter som sammenslåtte fylker.

(©NTB)

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.