Skip to main content

Planlegging av ny stadion kan starte

Stabæks supporterne vil trolig måtte flytte vekk fra disse etter at det er vedtatt å flytte stadion noen meter fra dagens.

Stabæks supporterne vil trolig måtte flytte vekk fra disse etter at det er vedtatt å flytte stadion noen meter fra dagens.

Foto: TRINE JØDAL

SV og KrF gikk på lag med Høyre og Frp og sikret at nye Nadderud stadion flyttes og legges ut på anbud. 

Resultatet lå an til å bli flytting av Nadderud stadion da kampen ble blåst i gang i kommunestyret onsdag kveld. 

Det ble et par omganger med økonomiske finter, sklitaklinger på usikker grunn, noen verbale lissepasninger og knallharde påstander.

Godt på overtid blåste ordfører Lisbeth Hammer Krog av kampen. 

Arbeiderpartiet, Venstre, MDG og Senterpartiet gikk til kamp for å ikke flytte dagens stadion.

De måtte rusle i garderoben etter tap.

På resultattavla lyste det:

«Kommunedirektøren gis fullmakt til å igangsette planleggingsfase for alternativ 2c. Kommunedirektørens vurdering skal fremlegges for politisk behandling, før totalleveranseavtale utlyses og inngås.»

Det betyr at Nadderud stadion kan flyttes og plasseres til dagens kunstgressbane ved Gamle Ringeriksvei, med langsiden mot veien. 

Dette alternativet innebærer at ca. 8.000 tilskuere kan benke seg på fotballkamper. Under tribunen gjøres det plass til næringslokaler som kan leies ut.

Når det kommer en prislapp på dette prosjektet, som er estimert til ca. 700 millioner, skal det igjen vurderes av politikerne for en endelig avgjørelse. 

Går alt etter planen kan ny stadion stå klar i 2025.

– Et nytt stadion ved Gamle Ringeriksvei vil være det beste alternativet for området totalt sett. Det er mellom 50 og 100 millioner dyrere enn det andre alternativet, sa Høyres Dag Egil Strømme.

Han pekte på at noe av usikkerheten rundt prislappen på stadion er grunnforholdene.

– Men det er det også med alternativet ved å bygge nytt på dagens stadion, sa han. 

Nåværende Nadderud stadion ble bygget i 1961, og selv om den har hatt en rekke oppgraderinger gjennom årene, omtales den som eliteseriens verste og mest nedslitte stadion.

Nye Nadderud stadion vil ligge langs Gamle Ringeriksvei. Der hvor kunstgressbanen er i dag.
Nye Nadderud stadion vil ligge langs Gamle Ringeriksvei. Der hvor kunstgressbanen er i dag.
Foto: TRINE JØDAL

SV på Frps banehalvdel

I løpet av kampen kom SV og KrF over på Høyre og Frps banehalvdel.

– Vi er usikre på om vi får en stadion for fremtiden hvis den ikke flyttes, sa Kjersti Marie Stensrud. 

SVs representant pekte på at det i løpet av kort tid kan bli behov for nye investeringer hvis banen blir liggende der den er i dag. Hun viste også til at grunnforholdene i begge alternativene er utfordrende og usikre.

– Det er vanskelig å bruke så mye penger, men vi har tvilt oss frem til a stadion bør flyttes og vi har mulighet til å trekke oss hvis prisen blir for høy, sa Krfs Elisabeth F. Aukrust.

Usikker økonomi

Partiene som er imot flytting er først og fremst opptatt av på kommunens anstrengte økonomi og den usikkerheten det er ved å flytte stadion. 

Venstres Eirik T. Bøe gikk offensivt ut.

– Denne saken som skulle samle og begeistre skaper splid og splintrer visjonen om ett Bærum. Det blir helt feil når et knapt blått flertall velger det dyreste stadionalternativet. I tillegg til å være det med høyest risiko. På toppen av dette er forslaget i strid med klare råd fra Bærum idrettsråd og breddeidretten. Det er dristig og arrogant å se bort ifra klare råd fra talspersonene til 1000-vis av foreldre, sa Bøe.

 Denne saken som skulle samle og begeistre skaper splid og splintrer visjonen om ett Bærum.
Eirik T. Bøe, Venstre

– Vi trenger ny stadion, men den må være mer nøktern med plass til 6.000-8.000 tilskuere. Det må være en kostnadskontroll slik at vi får mest mulig idrett for pengene, sa Aps Marianne Rieber Mohn.

Senterpartiets Ragnar Molland er også bekymret for risikoen for kostnadssprekk ved å flytte stadion. 

– Sprekker til milliard

MDG garanterte nesten for store budsjettsprekker og frykter flytting kan koste én milliard.

– Dette er en trist dag for fotballen, her kan vi fort havne i en juridisk og økonomisk hengemyr. Det er ille at et knapt flertall går for det dyreste og mest usikre alternativet, sa MDGs gruppeleder Hans Rugset.

Høyres Morten Skauge var opptatt av at saken kommer tilbake til politikerne for en endelig behandling.

– Det er ikke tvil om at det her er snakk om mange penger. Men det skapes et inntrykk av at det å flytte stadion er en slag uansvarlig økonomi i forhold til det å bygge der den står i dag. Det er en virkelighetsbeskrivelse som ikke stemmer, sa Skauge.

Han pekte på at næringsarealene i det vedtatte prosjektet vil gi inntekter. 

– Slike inntekter finnes ikke i alternativet på dagens stadion uten næringsarealer. Vi må ha et perspektiv på minst 50 år frem i tid, sa Skauge. 

Det skapes et inntrykk av at det å flytte stadion er en slag uansvarlig økonomi i forhold til det å bygge der den står i dag. Det er en virkelighetsbeskrivelse som ikke stemmer.
Morten Skauge, Høyre

Rødts Stein Stugu mente også at Venstre, MDG, Ap og SP overdrev de økonomiske forskjellene mellom alternativene. Han ville ha en større stadion der hvor dagens ligger. 

Best for naboene

Frps Ida O. Pedersen hevdet det er best for naboene når stadion flyttes.

– Og i næringsdelen vil det være mulig å legge kommunale tjenester hvis det er behov. Det betyr at stadion kan bli benyttet av hele Bærum.

Kommunestyret vedtok dermed å be kommunedirektøren vurdere hvilke behov kommunen selv vil ha for lokaler til kommunale tjenestesteder eller andre funksjoner som kan være aktuelle å legge til nye Nadderud stadion. I tillegg ble følgende besluttet:

  • Stadionnavnet selges til en kommersiell samarbeidspartner og Bærum kommune skal sikres en andel av inntektene.
  • I forbindelse med valg av entreprenør innledes dialog med Enova med sikte på å oppnå tilskudd til valg av innovative energi- og klimaløsninger.
  • Nye Nadderud stadion skal reserveres minimum fire helger i året til arrangementer for breddeidrett, lokale kulturaktører, lokalt næringsliv og/eller frivilligheten.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.