Skip to main content

Nå får hun ny jobb-tittel

Valgerd Svarstad Haugland, snart statsforvalter. 

Foto: KARL BRAANAAS

Skal ikke lenger være fylkesmann. 

Fra 1. januar 2021 skal «fylkesmann» hete «statsforvalter». Det melder regjeringen i en pressemelding mandag.

– Vi viderefører tradisjonen med at institusjonen og personen har samme navn. Samtidig blir skillet mellom statens regionale representant og fylkeskommunen tydeligere, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H) i meldingen. 

Bakgrunnen for endringen er å gi Fylkesmannen en kjønnsnøytral tittel. Regjeringen fikk inn over femti navneforslag.

Guvernør

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken er ifølge et intervju med NRK ikke så fornøyd med det nye navnet. 

– Jeg synes navnet er veldig traust. Men det å være «statsforvalter» blir kanskje oppfattet som om vi skal forvalte statens interesser i et fylke, og det er bra, sier Haugland til NRK.

Hun var blant dem som opprinnelig stilte seg bak forslaget «guvernør» som ny tittel. Tittelen var inspirert av den engelske tittelen som Fylkesmannen bruker i dag, skriver Aftenposten. 

Haugland tiltrådte som fylkesmann i Oslo og Viken 1. januar 2019. I perioden 2011–2019 var hun fylkesmann i Oslo og Akershus.

Fylkesmennene–eller snart statsforvalterne–har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen. De er også et viktig bindeledd mellom stat og kommune. 

At yrkestitler skal være kjønnsnøytrale, ble bestemt av regjeringen 8. mars i år. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.