Skip to main content

KrF på vippen reddet Høyre fra sensasjonelt tap

På vippen: KrFs Torleiv Rognum var den eneste som stemte med Høyre og hindret så vidt at Asker kommunestyre vedtok å etablere psykiatrisk legevakt. Her sammen med Høyres gruppeleder, Kari Sofie Bjørnsen. FOTO: KARL BRAANAAS

Kommunestyret i Asker har vedtatt budsjettet for 2019 uten mye dramatikk. Men for en gangs skyld holdt Høyre på å tape en votering.

Det var under voteringen av de såkalte verbalforslagene spenningen plutselig steg i taket i kommunestyresalen i Asker. SVs forslag om å etablere en psykiatrisk legevakt fikk tilslutning fra alle de andre partiene unntatt Høyre. Og KrFs Torleiv Rognum. Dermed falt forslaget med bare én stemmes overvekt. Det gikk et gisp gjennom forsamlingen da man skjønte hvor nær SV var å få gjennom et av sine forslag, noe som ville vært nærmest en sensasjon.

LES OGSÅ: Debatten om Bærums-budsjettet er i gang

– Ikke moden

– Det betyr ikke at jeg er negativ til akutt psykiatri, tvert imot, sa Rognum etterpå. Han er leder av helse- og omsorgskomiteen, hvor behovet for en psykiatrisk legevakt er godt kjent. Bakgrunnen er at legevakten mange ganger har trengt hjelp av politiet da de ikke har klart å håndtere utagerende pasienter med psykisk helse eller rusproblemer.

LES OGSÅ: Ansatte på legevakten låste seg inn i skkerhet

– Det er helt klart at vi må gjøre noe med dette, men saken er ikke moden nok ennå, og må utredes før vi kan vedta noe, sier Rognum.

– Følte du deg forpliktet til å stemme med Høyre i saken?

– Nei, overhodet ikke. Dette står jeg trygt for selv, og jeg visste ærlig talt ikke at forslaget skulle få så stor støtte at jeg skulle havne på vippen. Men jeg lover å ta tak i saken, sier Torleiv Rognum.

Øker med 1 promille

Ellers ble Asker-budsjettet vedtatt etter en mange timers debatt uten de helt store kontroversene eller overraskelsene. Siden formannskapets behandling forrige uke, hadde Høyre funnet rom for å støtte flere av de andre partienes forslag. Til sammen øker de dermed rådmannens forslag til driftsbudsjett med 5,7 millioner kroner, eller drøyt 1 promille.

LES OGSÅ: Asker-politikerne skal kjempe om budsjettkroner for siste gang

Det betyr at Ap, MDG og Sp fikk støtte til å bevilge 300.000 kroner til Asker Kulturråd, 300.000 til Asker Museum, og 100.000 til Oslofjordmuseet. Venstre fikk støtte til å bevilge 4 millioner til Gjellum idrettspark, og 500.000 til Asker idrettsråds aktivitetsguide. Fra før har flertallet signalisert å reversere rådmannens forslag til baneleie for kurgrupper i svømmehallene, samt en mindre justering av billettprisene.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.