Skip to main content

Fylkestinget åpnet med rabaldermøte

Høyres gruppe var til tider svært kritisk til det rødgrønne flertallet under Viken fylkestings todagersmøte i Drammen torsdag og fredag. Gruppeleder Anette Solli fra Bærum er her lengst til venstre av de kvinnelige Høyre-representantene, med Kari Sofie Bjørnsen fra Asker som neste kvinne.

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Kraftige anklager om maktarroganse og manglende respekt for demokratiet møtte det nye fylkesrådet under et turbulent møte i Viken fylkesting torsdag og fredag.

Mye av striden handlet om pakker. Ikke gavmilde pakker til jul, men en intens dragkamp om representantene fredag skulle stemme over de mer enn 100 forslagene til budsjettet for 2020 og økonomiplan 2020–2023 ett for ett, eller bare for eller imot store pakker med ulike forslag.

I en opphetet diskusjon var Høyres gruppeleder Anette Solli fra Bærum blant de sterkeste kritikerne. Solli omtalte budsjettbehandlingen som dysfunksjonell, anklaget det rødgrønne flertallet for å forsøke å overkjøre mindretallet og truet med å kreve lovlighetskontroll av avstemningen.

– Stemme for det vi er for

Solli fremholdt at Høyre støttet mange enkeltforslag fra fylkesrådet og andre partier og gjerne ville vise dette i avstemning.

– Vi er opptatt av å stemme for det vi er for og imot det vi er imot, sa Solli.

KrFs gruppeleder Ida Lindtveit Røse og Venstres gruppeleder Solveig Schytz var også svært kritiske.

– Jeg er både provosert og trist, sa Lindtveit Røse.

– Jeg håper virkelig vi skal jobbe på en annen måte i fremtiden. Dette synes jeg er uverdig, sa Schytz.

Høyre-representant Morten Eriksrød gikk lengst og anklaget i harde ordelag fylkesrådet for maktarroganse.

Bedre forslag selv

Flere fra de rødgrønne sa at selv om de ikke stemte for opposisjonens forslag, var de slett ikke imot alt. Men dels hadde de ikke hatt tid til å studere forslagene og økonomiske konsekvenser av disse, dels mente de å ha bedre forslag selv. Og de påpekte at fylkesrådets egen 50-punktsliste viser hva de rødgrønne prioriterer.

– Vi hører alle forslagene fra opposisjonen, og vi kommer til å ta hensyn til flere av dem i fremtidige prosesser, sa Aps gruppeleder Rune Fredriksen.

– Opposisjonspartiene har kommet med mange gode innspill. Jeg utelukker ikke at mange av de utmerkede forslagene kan tas opp når vi skal jobbe videre, sa fylkesråd for kollektivtrafikk, Kristoffer Robin Haug (MDG).

Fylkesråd for kollektivtrafikk Kristoffer Robin Haug (MDG, til høyre) var positiv til flere av forslagene fra opposisjonen selv om de rødgrønne stemte imot alt alle andre kom med. Til venstre fylkesråd for planlegging og analyse, Øyvind Solum (MDG).

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Med debatten langt på overtid vedtok et knapt flertall på 45 mot 42 å behandle verbalforslagene hver for seg. Verbalforslagene handler ikke om bruk av penger, men for eksempel at fylkesrådet bes legge frem en sak om et tema. 

Stemte konsekvent imot

Det rødgrønne flertallet av Ap, Sp, MDG og SV stemte deretter konsekvent imot alle forslag fra alle andre, og fylkesrådets egen 50-punktliste var det eneste som fikk flertall.

Dermed fikk Høyre nedstemt forslaget om at fylket skal jobbe for å få håndball-VM i 2025 eller 2027 til Viken. Samme skjebne led forslag fra både Høyre og Venstre om økt satsing på utslippsfrie og førerløse ferger på Oslofjorden. 

Men fylkesrådet kan altså komme til å foreslå noe lignende selv senere.

– Da får posisjonen huske hvem forslagene egentlig kom fra og hvem som fortjener ros, sa Anette Solli.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.