Skip to main content

Bærum Høyre: Hun ypper til kamp om lederverv

Siw Wikan (H) vil ikke si om hun støtter ordfører Lisbeth Hammer Krog ved kommunevalget om to år. Wikan utfordrer stortingsrepresentant Henrik Asheim som leder i Bærum Høyre.

Siw Wikan (H) vil ikke si om hun støtter ordfører Lisbeth Hammer Krog ved kommunevalget om to år. Wikan utfordrer stortingsrepresentant Henrik Asheim som leder i Bærum Høyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Leder av Bærum Høyre, Siw Wikan, ville trekke seg fra vervet. Nå har hun snudd og utfordrer stortingsrepresentant Henrik Asheim.

Kampen om det øverste ledervervet i Bærum Høyre tilspisser seg. Det ligger an til duell mellom dagens leder Siw Wikan (53) og stortingsrepresentant Henrik Asheim (38).

Asheim sa ja til å stille som leder da han ble spurt av leder i valgkomiteen, Helene Berge Holm, kort tid etter stortingsvalget. 

I et intervju med Budstikka sa han at intern uro kan være sunt og er glad for at ordfører Lisbeth Hammer Krog går på en ny periode.

Siw Wikan, som også er varaordfører i kommunen, har sittet i tre perioder som Høyre-leder siden 2015. 

Mandag 29. november avgjøres valget på partiets årsmøte på Bekkestua.

Ville trekke seg – snudde

Da Wikan gikk løs på en tredje runde for to år siden, sa hun seg villig til å sitte frem til i høst.

– Tanken var å finne en nestleder som kunne være aktuell for å ta over. På spørsmål om jeg ønsket gjenvalg, svarte jeg til slutt at dersom partiet ønsket det ville jeg stille meg til disposisjon, forteller Siw Wikan. 

Bakgrunnen var at hun, ifølge seg selv, utover høsten fikk en del telefoner om hun kunne revurdere beslutningen og stille til gjenvalg.

– Da det ble klart at Henrik Asheim var innstilt og sa ja til å stille som leder, fikk jeg enda flere henvendelser. Det førte til at jeg gikk i tenkeboksen. Nå har jeg bestemt meg for å utfordre innstillingen, forteller Wikan.

– Det betyr at du mener at Henrik Asheim ikke er riktig kandidat?

– Ja, sier hun og begrunner det slik:

– I Høyre har vi et grunnleggende prinsipp om at vi bygger laget nedenifra og opp. Vi lar lokale talenter komme til, det er hele mantra i organisasjonen og rekrutteringen vi har. I den konteksten og med tanke på de reaksjonene som er kommet på valgkomiteens innstilling, blir det å gi feil signaler ved å ha Asheim som leder, sier Wikan, som undrer seg over at Asheim prioriterer et lederverv i Bærum Høyre foran stortingsjobben.

Les Henrik Asheims tilsvar lenger ned i artikkelen. Tilsvaret kan også leses her.

– Krevende jobb

– Hvis noen tror at det å drifte Bærum Høyre er noe enkelt som det kan pusles med ved siden av mye annet, tar de feil. Det er faktisk veldig mye jobb med Norges største Høyre-forening, hevder Wikan.

Dagens Høyre-leder er usikker på om Henrik Asheim faktisk vet hva det innebærer å ha ledervervet og om han vil klare å balansere det ved siden av å gjøre en god jobb på Stortinget.

Hvis noen tror at det å drifte Bærum Høyre er noe enkelt som det kan pusles med ved siden av mye annet, tar de feil.
Siw Wikan

– Han burde bruke sine krefter og ressurser nasjonalt og hente velgere fra resten av landet og ikke bruke dem i den kommunen i landet hvor Høyre står sterkest, sier Wikan.

– Hva tenker du om at Erna Solberg i mange år har kombinert rollen som stortingsrepresentant og senere statsminister med rollen som leder av Høyre?

– Det er en gjeldende praksis med noen få unntak at partiets leder også er partiets statsministerkandidat. Det er mye mer krevende og nesten umulig å kombinere et partilederverv sentralt og ikke sitte på Stortinget. Slik sett er det ikke helt sammenlignbart med situasjonen med Asheim som leder i Bærum.

– Ingen kritikk av Asheim

Wikan mener hennes kandidatur ikke er noen kritikk av Asheim, men et spørsmål om hvor partiet skal bruke kreftene.

– Når du sier at han ikke skjønner hva ledervervet i Bærum innebærer, er vel det en kritikk?

 – Jeg tenker at det er mer en feilvurdering av ham.

I et intervju med Budstikka sa Henrik Asheim at han var glad for at ordfører Lisbeth Hammer Krog har sagt seg villig til å stille for fire nye år etter kommunevalg om to år.

– Hva tenker du om det?

– Han står helt fritt til å mene det han vil. Spørsmålet er om det var en klok vurdering å kommunisere i den settingen. Kanskje det hadde vært klokere å kommunisere det til en oppnevnt nominasjonskomité. 

– Slik situasjonen er nå viser vel dette et Bærum Høyre som er splittet?

– Nei, jeg ser det ikke slik. Vi har en robust organisasjon med mange nye som ønsker å delta. Vi har en stor forening med mange som mener mye. Det krever kløkt for å balansere ulikhetene i partiet, sier Wikan.

Venter med ordfører

– Er dette også et valg om hvem som blir Høyres neste ordførerkandidat?

– Nå må vi ta en ting av gangen. Den prosessen skal vi inn i etter nyttår. Første steg er å oppnevne en nominasjonskomité. Derfor bør man ikke i forkant gå ut med kandidater, det vil være å undergrave den jobben de skal gjøre. I mitt hode blir det helt feil, sier Wikan.

– Føler du deg trygg på at du har et flertall bak deg?

– Nei, det kan du aldri være trygg på. Det får vise seg på årsmøtet. For meg handler dette om å si ifra hva som er greit og ikke greit.

– Tror du det blir et hyggelig årsmøte?

– Det får vi håpe. Denne prosessen har vel vekket en litt sovende bjørn, så får vi se hva som skjer. Jeg er veldig for at vi har takhøyde og at folk får ytre sine meninger. Det betyr ikke at alle får det som de vil, men i et politisk parti må vi ha en slik takhøyde at folk må få føle trygghet på at de kan si hva de tenker, avslutter leder av Bærum Høyre og varaordfører, Siw Wikan. 

Asheim slår tilbake

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim har sagt ja til å stille som leder i Bærum Høyre. Nå møter han  dagens leder, Siw Wikan, som motkandidat.

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim har sagt ja til å stille som leder i Bærum Høyre. Nå møter han  dagens leder, Siw Wikan, som motkandidat.

Foto: Joakim S. Enger

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim fra Hosle er innstilt av et flertall i partiets valgkomité til ledervervet i lokalpartiet.

Han mener Wikan er i sin fulle rett til å stille som motkandidat, men er ikke enig i at han ikke har kapasitet til vervet.

– Det er naturligvis helt greit og en ærlig sak av Siw Wikan. Av og til er det flere kandidater til samme plass i partier. Det er alltid greit å stille opp om man ønsker og tror man kan gjøre en god jobb. Det er også grunnen til at jeg stiller, sier Asheim.

Mandag 29. november avgjøres valget på partiets årsmøte på Bekkestua.

– Skal vinne valget

– Wikan undrer seg over at du prioriteter ledervervet i Bærum når du har en krevende jobb på Stortinget – hva tenker du om det?

– Jeg prioriterer det fordi jeg ønsker å bidra i en veldig viktig tid for et lokallag jeg er glad i. Vi skal utvikle ny politikk og vinne et valg i 2023. I den sammenheng har jeg også lært en del gjennom mine år som leder av Unge Høyre nasjonalt, som nestleder i Høyres programkomité og i min tid på Stortinget som jeg tror kan være verdifullt i arbeidet i Bærum Høyre, sier Asheim.

Han er sikker på at lokalpartiet også kan lære han en del dersom han blir valgt.

– Siw Wikan er usikker på om du faktisk er klar over hvor mye det kreves for å være leder av Bærum Høyre og mener det er en feilvurdering av deg. Hva tenker du om de påstandene?

– Jeg er veldig klar over at det er mye jobb å lede Bærum Høyre. Derfor tenkte jeg meg også grundig om før jeg valgte å stille opp, forklarer 38-åringen.

– Mange med krevende jobber

Han peker på at om han blir valgt så er han ikke den første lederen av Bærum Høyre som har hatt en krevende jobb ved siden av.

– Jeg tror det viktigste for partiet er at vi utvikler ny politikk, rekrutterer enda flere medlemmer med spennende medlemstilbud og at vi gjør oss fortjent til velgernes tillit i fire nye år. Det er mitt løfte å jobbe for dersom jeg blir valgt, sier Henrik Asheim.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.