– Ettersom Asker og Bærum nå er blitt en del av Oslo politidistrikt, vil vi patruljere i områdene her fremover, forteller rytterpoliti Anne-Kristin Teigen.

Hun er bosatt i Asker og har vært ridende politi i Oslo i over ti år. Nå kan hun endelig også patruljere i egen hjemkommune.

Bivirkning av reformen

Fra den høye ryggen til politihesten Gimle speider hun ut over gågata i Sandvika. Side om side med makker Anita Løwehr og hesten Tyr patruljerer de i sentrum.

– Vi er vant til å hilse på folk i Oslos gater, men askerbøringer og bæringer virker ekstra begeistret når de ser oss i gatene. De lurer på hva som foregår, og da forklarer vi at dette er en bivirkning av sammenslåingen av politidistriktene, forteller Teigen.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt om politiets millionkutt: – Frykter vinningsforbrytelser kan bli nedprioritert

Bredt bruksområde

Det er mange fordeler med å bruke firbeinte i tjenesten, mener de to politifolkene. 

– Vi sitter høyt på hesteryggen og kan se langt. Dessuten kan vi bevege oss langt på ulendt terreng, hestene er til og med trent til å gå i trapper, sier Teigen.

Det gjør at rytterpatruljen kan brukes til ulike typer oppdrag.

– Vi dekker mye ordensforstyrrelser. Hestene kan brukes til å bryte inn i slåsskamper og skille partene, eller til å skjerme andre politifolk under pågripelser, forteller Teigen.

Hun forteller at rytterkorpset også kan brukes til andre situasjoner.

– Under leteaksjoner og demonstrasjoner er det veldig praktisk å sitte på hesteryggen. Dessuten kontrollerer vi ofte biler, så man må ikke bli overrasket om man blir stoppet av politi til hest, sier Anne-Kristin Teigen.

LES OGSÅ: Færre kontroller er neppe villet politikk

Vekker oppsikt

De to majestetiske hestene kommer ikke langt inn i gågata før lange blikk kastes etter ekvipasjene, og barn kommer løpende til. Teigen tar seg god tid til å snakke med alle som vil slå av en prat.

– Vi er nok det politiet i landet som har størst kontakt med publikum. Og da også positiv kontakt.

En av dem som kom bort for å hilse på er Bjørn Steinar Rekstad og datteren Hannah (16 måneder). De er på sommerferie på hytta på Grimsøya, og ble svært overrasket over å se politihester i Sandvika.

– Det er gøy at de viser at de er til stede i byen. Det skaper et mer positivt bybilde. Og dessuten er det jo spennende for unger, mener Rekstad.

Politirytter Teigen forteller at de firbente er kontaktskapende dyr.

– Bilpatruljene er mer hendelsesstyrt enn oss og skal løse oppdraget de er tildelt. Det er ikke så lett å gå bort til en politibil som kjører gjennom gatene her, mens det er veldig lett å gå bort til hesten for å hilse på, sier hun.

 

Fleksible

Politihestene vil utover høsten patruljere i Asker sentrum, Sandvika, Bekkestua og ellers der det er behov.

– Både politidistriktet og andre, for eksempel ungdomsklubber, gamlehjem eller andre steder der man vil ha besøk, kan gi oss et vink, forteller Teigen.

Rytterkorpset holder til i den gamle offisersstallen på Akershus festning. De har 12 ansatte politiryttere og 15 hester som fra denne sommeren av er klare for å dekke Oslo, Asker og Bærum.