I ukas episode av nyhetspodkasten «Forstått?» handler det om stillehavsøsters.
Første gang stillehavsøsters ble funnet i Indre Oslofjord, var på Hvamodden på Nesøya i Asker i 2009. Siden har vi ikke blitt kvitt den. Tvert i mot er det blitt mye mer av den, og den er kommet for å bli.
Hvert individ kan produsere mellom 50 og 200 millioner egg, og det sier jo litt om potensialet, sier Merete Wiken Dees, rådgiver for natur, miljø og landbruk i Asker kommune.
En stillehavsøsters kan ha en levealder opp mot 30 år, forteller hun i podkasten.
For å prøve å holde bestanden nede bruker Asker kommune og Bærum kommune hundre tusenvis av kroner på dugnader. Likevel finner vi stillehavsøsters over alt der vi liker å bade.
– Målet med å rydde badestrendene er jo å redusere antall kuttskader i forbindelse med bading. Da reduserer vi forhåpentligvis også antall besøk på legevakten, sier Dees.
Stort problem = nye muligheter?
Ved moloen på Hvalstrand speider askerbøring Kjell Olav Rugset ned i vannet. For der andre ser problemer, ser han nye muligheter.
– Tenk deg hvis man kunne putte sugerøret inn i en sånn utappelig ressurs, som ikke går på bekostning av noe, sier Kjell Olav Rugset energisk.
Rugset er gründeren som har lykkes i å skape en bedrift som bruker mer av kongekrabben enn bare klørne. Nå vil han gjøre noe lignende med stillehavsøstersen, og jobber på spreng for å finne ut om stillehavsøstersen kan være en viktig ressurs.
– Vi vil valse skallene, blande dem inn i kompost og bruke det som en jordforbedring, forteller han i podkasten.
«Forstått?»
Hør denne episoden av «Forstått?» for å høre mer om forretningsideen og hvorfor Rugset mener dette er en god løsning på et omfattende problem. Du får også høre Merete Wiken Dees fortelle hvordan stillehavsøstersen kom hit til Indre Oslofjord.
Episoden er laget av Ingvild K. Vederhus og podkasten kan du høre i denne artikkelen eller der du lytter til podkast.
Alle åtte episodene finner du på Spotify og Apple Podcasts.
Forstått?
Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?
Forstått?
Budstikkas nyhetspodkast: Kampen om Askerparken