I ukas episode av nyhetspodkasten «Forstått?» handler det om stillehavsøsters.

Første gang stillehavsøsters ble funnet i Indre Oslofjord, var på Hvamodden på Nesøya i Asker i 2009. Siden har vi ikke blitt kvitt den, tvert i mot er det blitt mye mer av den. Det skaper problemer på både i sjøen og på land.

For å prøve å holde bestanden nede bruker Asker kommune og Bærum kommune hundre tusenvis av kroner på dugnader. Likevel finner vi stillehavsøsters over alt der vi liker å bade.

– Målet med å rydde badestrendene er jo å redusere antall kuttskader i forbindelse med bading. Da reduserer vi forhåpentligvis også antall besøk på legevakten, sier rådgiver for natur, miljø og landbruk i Asker kommune, Merete Wiken Dees.

Stort problem = nye muligheter?

I Asker jobbes det på spreng med å finne ut om stillehavsøstersen kan være en viktig ressurs.

– Tenk deg hvis man kunne putte sugerøret inn i en sånn utappelig ressurs, som ikke går på bekostning av noe, sier Kjell Olav Rugset energisk.

Rugset er gründeren som har lykkes i å skape en bedrift som bruker mer av kongekrabben enn bare klørne. Nå vil han gjøre noe lignende med stillehavsøstersen.

«Forstått?»

Hør denne ukens episode av «Forstått?» for å høre mer om forretningsideen, og hvorfor Rugset mener dette er en god løsning på et omfattende problem.

Denne episoden er laget av Ingvild K. Vederhus. Podkasten kan du høre i denne artikkelen eller der du lytter til podkast.

Alle åtte episodene finner du på Spotify og Apple Podcasts.

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kampen om Askerparken

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kvinnen som ble glemt

00:00
/
00:00