– I 1946 var det jo ingen hemninger med å spørre om ting, fordi alle var så glade etter at krigen var slutt, sier Per Erik Hagen.

Hagen er tidligere journalist i Budstikka, og i nesten tyve år rapporterte han fra Skaugum på nasjonaldagen.

I denne ukens episode av «Forstått?» forteller han historien om da 17.mai-komiteen i Asker spurte daværende Kronprins Olav om barnetoget kunne komme på Skaugum for å hilse på.

– Jeg tror ikke han helt skjønte hva han innlot seg på, med tanke på at det den gang var syv skoler med kanskje tusen barn. Nå er det nærmere 8.000 barn, humrer ordfører Lene Conradi.

Tok seg til rette

I denne ukens episode får du høre om hvor viktig denne tradisjonen har blitt, om da prinsesse Astrid var russ og barnetoget måtte gå opp på trappen på Skaugum, og hva Kong Haakon gjorde da.

Du får også høre historien om «Gutta på Skaugum», som siden 2006 har vært et unikt innslag i toget. Dette uniformerte brass-bandet får nå Kronprinsfamilien til å trekke litt ekstra på smilebåndet, men første gang de dukket overraskende opp, skvatt garden og grep til sine geværer.

«Forstått?»

Hør denne ukens episode av «Forstått?» for å høre mer om «Gutta på Skaugum». Du får også innblikk i den spesielle stemningen på Skaugum og du får høre om da Prinsesse Ingrid Alexandra nysgjerrig kikket ut av vinduene før toget startet. .

Episoden er laget av Ingvild K. Vederhus og podkasten kan du høre i denne artikkelen eller der du lytter til podkast.

Alle ni episodene finner du på Spotify og Apple Podcasts.

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kampen om Askerparken

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kvinnen som ble glemt

00:00
/
00:00