Løvenskioldbanen er en av Norges største sivile skytebaner. I over 70 år har det vært aktivitet på banene, som ligger ved starten av Bærumsmarka.

Men i 50 år ble det brukt ammunisjon med bly, noe som har gjort at området er sterkt forurenset. Det er en sak journalist i Budstikka, Christian Brevik, har fulgt i mange år.

– Blypatronene havnet i området rett bak skytebanene, og der er det myr. Når blyet kommer i kontakt med vannet, så siver det ned i grunnen. Det har da rent videre i bekker og ut i naturen i området, forteller Brevik i podkasten.

«Snillisme»

Tidligere undersøkelser har vist at det er snakk om rundt 800.000 kilo miljøgift. Selv om det ble forbudt å bruke bly i 1999, tok det over 20 år før det ble gjort tiltak for å rydde opp og begrense miljøskadene.

– Budstikka har vært kritiske og påpekt denne mangelen på handlekraft flere ganger, sier politisk redaktør Dag Otter Johansen.

I slutten av mars fikk Norges Skytterforbund et nytt brev fra Statsforvalteren. Nå må gjøres ytterlige tiltak på Løvenskioldbanen.

– Ordfører Lisbeth Hammer Krog sa i sin tid at det hadde vært for mye snillisme rundt situasjonen på Løvenskioldbanen. Jeg tror det siste naturen rundt denne skytterbanen trenger, er mer «snillisme», sier Johansen.

Gamle synder

Trond Løvmo, daglig leder ved leirduebanen, er mest opptatt av å se fremover.

– Vi er alle opptatt av å gjøre det vi kan for å ha en så miljøvennlig drift som mulig og rydde opp så godt som mulig på det som er gjort tidligere. Det jobbes med miljøvennlige alternativer. Vi tester ut så fort vi får tak i det, forteller Løvmo i podkasten.

Hør hele episoden for å forstå hvordan blyforurensingen har skjedd og hva Norges Skytterforbund må gjøre fremover.

Podkasten lages av Ingvild K. Vederhus og Dag Otter Johansen, og du kan høre den i denne artikkelen eller der du lytter til podkast. Alle seks episodene finner du på Spotify og Apple Podcasts.

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kampen om Askerparken

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kvinnen som ble glemt

00:00
/
00:00