Naturen i Bærum er helt unik, derfor blir det store politiske diskusjoner når noen foreslår utbyggingsprosjekter enkelte steder, som i Vallerveien 146 på Gjettum.

Blant rødlistet natur og truede arter er det planlagt et helt spesielt boligprosjekt. I «Det gode nabolag» skal man bygge for psykisk utviklingshemmede, førstegangsetablerer og barnefamilier.

Problemet er bare at prosjektet er lagt til et lite skogholt på Gjettum, der naturen er så spesiell at den er truet.

– «Det gode nabolag» er blitt et prestisjeprosjekt for kommunen. Tanken er å skape et inkluderende bofellesskap mellom mennesker uavhengig av alder og funksjonsnivå, forteller journalist i Budstikka Christian Brevik.

– Det som er spesielt her, er at her vil neppe noen andre enn kommunen selv få lov til å bygge, fordi det er snakk om naturverdier som står på spill, sier politisk redaktør Dag Otter Johansen.

Pest eller kolera?

Når to store samfunnshensyn står mot hverandre, blir det temperatur og store politiske diskusjoner.

– Her er vi satt til å forvalte ganske store nasjonale verdier, og da må vi ikke gjøre som ungene som er alene hjemme og spiller fotball i stua, sa Eirik Bøe (V), leder for planutvalget i Bærum, i mars.

– Noen kaller det kolera eller pest, men spørsmålet er om vernehensyn skal få forrang foran innovativ boligutvikling for grupper som trenger fellesskapets hjelp for å etablere seg, svarte Tone Strand Molle i Høyre.

Les også

Budstikka tar nye grep om debatten

Forklarer og kommenterer

I denne episoden av Forstått? forklarer vi hva som er så spesielt med Bærums natur, og denne lille skogen på Gjettum.

Du får høre hvorfor det har blitt så store diskusjoner rundt dette prosjektet, hvorfor saken er så vanskelig og hva som avgjør om et boligprosjekt blir stoppet eller ikke.

For er det slik at dersom man har et utbyggingsprosjekt for en såkalt sårbar gruppe, som på Gjettum, så vil det trumfe naturverdier i Bærum kommune?

Episoden er laget av Ingvild K. Vederhus og politisk redaktør Dag Otter Johansen. Podkasten hører du i denne artikkelen eller på Spotify og Apple Podcasts.

Denne episoden, og de fire forrige, finner du under eller der du lytter til podkast.

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kampen om Askerparken

00:00
/
00:00

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Kvinnen som ble glemt

00:00
/
00:00

Les også

Lyd gir en ny dimensjon