Skip to main content

Tar togturen innendørs

Odd Rosenberg (til venstre) og Leif Huseby hadde ikke noe imot å invitere ordfører Lene Conradi inn i togkupeen sin på Gullhella bo- og aktivitetssenter.

Odd Rosenberg (til venstre) og Leif Huseby hadde ikke noe imot å invitere ordfører Lene Conradi inn i togkupeen sin på Gullhella bo- og aktivitetssenter.

FOTO: KNUT BJERKE

Odd Rosenberg (92) og Leif Huseby (91) storkoste seg på togtur med ordfører Lene Conradi. Uten å forlate Gullhella bo- og aktivitetssenter. 

– Dette er jo helt fantastisk. Nå kan jeg ta en togtur når som helst, smiler Odd Rosenberg.

92-åringen sitter i en togkupé bestående av seks seter. Det spesielle med denne togkupeen er at den ikke er inne i en togvogn, og at et lokomotiv er veldig fraværende. Denne togkupeen er bygget midt i inngangspartiet til Gullhella bo- og aktivitetssenter.

– Det er helt enestående at man har fått til noe sånt, mener Leif Huseby.

91-åringen storkoser seg der han sitter ved siden av Askers ordfører Lene Conradi. På skjermen, som fungerer, som et togvindu, ruller naturen forbi. Asker-ordføreren stråler også. Hun er ikke lite kry over at Asker er den første kommunen i landet der beboerne kan ta seg en virtuell togtur.

– Tenk deg hva dette kommer til å bety for dem som bor her. Ikke minst vil det være en flott aktivitet man kan gjøre sammen med pårørende som kommer på besøk. Ikke minst barnebarn. De kommer til å storkose seg, smiler Lene Conradi.

Og legger til:

Asker er en togkommune, så dette er midt i blinken for de eldre som bor her. Det er umulig ikke å være fra Asker og ikke ha et forhold til tog.

Selv har hun aldri tatt toget til Bergen.

– Nå kan jeg gjøre det her. Og det tror jeg virkelig jeg kommer til å gjøre en dag.

Idé fra England

Det var Pia Rosenvinge og Marianne Sveinsson som kom opp med ideen å bygge en togkupé. De er henholdsvis husøkonom og merkantil konsulent på Gullhella bo- og aktivitetssenter. Ideen stjal de fra England, der en lignende togkupe er blitt filmet og ligger på YouTube.

– Da tenke vi at dette måtte vi få til på Gullhella. Det er veldig gøy at det nå er ferdig, forteller Pia Rosenvinge.

Midler til å bygge togkupeen, fikk de fra Askers kommunes «Såkorn»-midler. 50.000 kr ble bevilget til prosjektet.

– Vi har dessuten fått masse hjelp fra frivillige, blant annet gratis arbeidskraft fra Cisco gjennom deres «gi tilbake-uke», forteller Marianne Sveinsson.

Initiativtagerne Marianne Sveinsson (til høyre) og Pia Rosenvinge var begge stolte da «babyen» deres, en virtuell togkupé, ble offisielt åpnet.

Initiativtagerne Marianne Sveinsson (til høyre) og Pia Rosenvinge var begge stolte da «babyen» deres, en virtuell togkupé, ble offisielt åpnet.

FOTO: KNUT BJERKE

Hennes sjef, virksomhetsleder Johan Frisk, kan fortelle at ryktene om togkupeen har nådd resten av Norge,

– Ja, det har allerede kommer forespørsel om å få komme på besøk. Det skjønner jeg godt. Dette er jo en fantastisk idé, som jeg er stolt av at vi er første ute med her i Asker.

Vy, tidligere NSB, var til stede ved den offisielle åpningen. De stilte med både konduktør og supplerende nakkestøtter og pledd. Med NSB-logo.

– Vi synes det veldig fint å kunne bidra til et slikt prosjekt. Denne aldersgruppen har jo et sterkt forhold til NSB, og ikke til Vy, påpeker Anita Krosby, linjeansvarlig for Spikkestadbanen i Vy.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.