Slik blir den nye «landsbyen» for demente
I 2020 skal demenslandsbyen Carpe Diem på Dønski være ferdig. Denne uken fikk politikerne se hvor langt de er kommet.
– Hvor langt ned kommer taket, spør Lisbeth Hammer Krog, og stirrer fem meter opp i ledninger og ventilasjonsanlegg.
I bygningen på Dønski er vegger på plass og bygget er tett. I løpet av en byggetid på 21 måneder skal prosjektet ta for seg 18.000 kvadratmeter. Nå er de altså halvveis med institusjonen som vil koste 735 millioner kroner.
Sendte folk til Nederland
De Hogeweyk i Nederland var verdens første demenslandsby. Da prosjektet på Dønski begynte å ta form, ble politikere og fagarbeidere sendt dit for å hente hjem inspirasjon.
Med hverdagen i fokus har byggeprosjektet satset på å lage et hjem for beboerne, fremfor en institusjon.
– Hverdagen skal inn i Carpe Diem. Vi får treningssenter, frisør, bakeri og dagligvarebutikk, smiler Arne Mæhlum.
Mæhlum er ansatt som tjenesteleder ved demenslandsbyen, men har fått gleden av å være med på byggeprosjektet siden begynnelsen.
Det vil også være et legekontor i landsbyen, og for å gi beboerne den hverdagslige følelsen, forteller Mæhlum at de ønsker at beboerne skal måtte besøke legekontoret, i stedet for at legen kommer hjem til dem.
Ulike tema
Mæhlum virker stolt når han tar oss gjennom landsbyen. Første stoppested er «torget».
– Dette vil være den mest aktive delen av landsbyen. Her kommer det handlegater, uteområde og butikk, forteller tjenestelederen.
Videre går turen til «paviljongen». Dette er en litt mer urban del av området. Her har bygningene skråtak, for å gi en litt annen følelse.
– Dette blir et fantastisk bygg med fantastiske kvaliteter, sier Kristin Fagerhaug, eiendomsdirektør i Bærum kommune.
Mæhlum informerer om at det også vil være et eget rom hvor de pårørende kan ta med seg sine kjære for å lage mat og spise middag sammen.
I april 2020 vil trolig bygget stå klart, mens noe av uteområdet vil gjenstå. Planen er at landsbyen skal ta i mot beboere i august.