Skip to main content

Pleie- og omsorgstjenester rammes av koronautbruddet

Bærum kommune kan se seg nødt til å redusere tjenestetilbudet som i dag gis i pleie- og omsorgssektoren.

Foto: TRINE JØDAL

400 ansatte i Bærums pleie- og omsorgssektor er satt i karantene. Kommunen kan dermed bli nødt til å gjøre strenge prioriteringer.

Mandag fikk samtlige brukere av pleie- og omsorgstjenestene i Bærum, samt deres pårørende, et varselbrev i postkassen. I brevet Budstikka har fått tilgang til skriver kommunen at de er i en svært alvorlig situasjon grunnet koronaviruset.

«Kommunen må prioritere de som er syke, trenger behandling eller akutt hjelp. Dette kan medføre at ditt vedtak om tjenestetilbud, vil kunne endre seg for en periode», står det i brevet.

Individuelle vurderinger

– Dette brevet blir nå sendt ut som informasjon til våre brukere. I utgangspunktet ønsker vi å trygge dem, for det er mange som er bekymret for hva som kommer til å skje med tjenesten de nå mottar fra oss, forklarer kommunalsjef i pleie- og omsorg, Morten Svarverud.

I et samarbeid med pårørende og brukere vil tildelingskontoret til Bærum gå gjennom vedtakene som er gitt til de som mottar tjenesten. 

– Det er ingen som mottar hjelp i dag, som ikke skal få hjelp. Vi gjør alt vi kan for at helsetilbudet skal være til stedet, men det kan hende vi må redusere i tjenestene vi tilbyr, konstaterer Svarverud. 

Før han legger til:

– Ingen som i dag har tjenester vil få kuttet dette uten at det har vært dialog med tildelingskontoret og saksbehandler der. 

Dette er brevet som ble sendt ut fra kommunens Tildelingskontor i dag.FOTO: PRIVAT

Han roser også de ansatte i helsesektoren for den jobben de gjør ute på kommunens institusjoner og hjemme hos de eldre. 

– Det er veldig mange ansatte som står på hver dag for å ivareta nødvendig helsehjelp til de som trenger det. Det er en vanvittig innsats de legger ned, sier Svarverud. 

– Reduserer besøk 

Virksomhetsleder i Askers hjemmetjeneste, Vigdis Vagle, sier kommunen har gjort grundige forberedelser over en tid nå, og at det er ro blant de ansatte.

– Vi mener vi er så god forberedt vi kan være. Tjenesten har kapasitet til oppgavene slik situasjonen er nå. Men dette kan endre seg, sier hun.

I likhet med Bærum kommune har de lagt konkrete planer for hvordan oppdragsmengden kan reduseres. Vagle sier hjemmetjenesten i Asker i tiden fremover vil prioritere de som er helt avhengige av hjemmetjenester eller de som for eksempel bor alene, uten nære pårørende eller øvrig nettverk.

– Noen brukere har på eget initiativ foreslått å sette tjenesten midlertidig på vent. Hjemmetjenesten har også i enkelte tilfeller foreslått at vi midlertidig avventer tjenesten. Da vurderes alltid forsvarligheten, sier virksomhetslederen.

– Våre ansatte er heldigvis godt trent på å hive seg rundt, og stiller opp for å yte gode tjenester til innbyggerne, sier Vigdis Vagle, leder for hjemmetjenesten i Asker.

Foto: Joakim S. Enger
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.