Skip to main content

Nedsabler navn på demenslandsby

Demenslandsbyen på Dønski skal inneholde blant annet et torg, butikk og et spisested.

FOTO: PRIVAT

Ingen demente ønsker at hjemmet sitt blir kalt en demenslandsby, mener Bærums-mann. Bidrar til åpenhet, svarer Frps Torbjørn Espelien. 

Bærum kommunes bofellesskap for personer med demens på Dønski skal bære navnet Carpe Diem demenslandsby.

I en e-post til Bærum kommune og Frp-politiker Torbjørn Espelien skriver mannen at han «har store problemer med å se fornuften» med navnevalget.

«Min erfaring er at ingen demente ønsker at hjemmet sitt skal være benevnt demens (landsby). I deres øyne er demens noe ingen ønsker å bli forbundet med eller minnet på. Demens bør ikke brukes i navnet!» skriver innbyggeren. 

Mannen påpeker dessuten at navnet heller ikke har noen tilknytning til stedet.

 Forsvarer navnevalget 

Torbjørn Espelien, leder av Hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum, svarer mannen at det er leit han ikke liker navnet. Frp-politikeren virker riktignok ikke overbegeistret selv heller, da han skriver at han «ikke har noe problem med det». 

Demenslandsby-benevnelsen er han imidlertid positiv til, da han mener bygge ned tabuene rundt demens. 

Rådmannen ville hverken ha et utenlandsk navn og heller ikke demenslandsby i selve navnet. En rekke pårørende ble spurt om navnevalget Carpe Diem demenslandsby. 

Ferdig i 2020

«Det var ingen formell undersøkelse, med det var blandede tilbakemelding fra pårørende. Et lite flertall mente at det var et godt valg.» skriver Espelien til navnekritikeren.

Landsbyen har lånt navn fra det latinske uttrykket Carpe diem, som betyr: grip dagen eller nyt dagen, før den svinner.

Etter planen skal prestisjeprosjektet stå ferdig i juni neste år. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.