Skip to main content

Bruker sang som medisin

Musikkterapi trappes opp i eldreomsrogen i Asker. Her er musikkterapeut Hilde Kirkerud (midten) igang med en gruppe fra Nesbru bo- og omsorgssenter, som synger og styrker muskler ved å trekke i en tøyblekksprut.

Foto: Sonia Anita Jensen

Asker satser stort på å bli foregangskommune innen musikk i eldreomsorgen, og ønsker full dekning av musikkterapeuter i den nye storkommunen. 

Musikkterapeut Hilde Kirkerud samler en gruppe med beboere på Nesbru bo- og omsorgssenter, og stemmer i med velkommensangen, før hun raskt går over til «Syng, syng og vær glad».

– Syng med den stemmen du har, oppfordrer hun, og får positiv respons på «Bedre og bedre, dag for dag».

Etter oppvarmingen luftsykler damene ut på livets landevei. De som ikke kan bevege bena, får hjelp til å sparke fra. Smilene kommer.

– Dere synger som ungpiker, sier Hilde Kirkerud, før hun introduserer gromlåten «Love me tender».

– Han Elvis kunne sine sanger. Vil dere være med å rasle? Vi må jo ha band, sier hun og oppfordrer beboerne til å riste løs med hver sin maracas.

Gamle, glade sanger

Turid Brown (84) stråler. Hun har sunget med på alle sangene og gir tydelig uttrykk for at hun trives.

– Det er enkelt i denne gruppen. Her det gamle, glade sanger, men vi synger dem som om de er nye, sier hun og nynner på en engelsk strofe. 

Venninnen Josephine Mordal (86) har jobbet i London, og liker også godt engelske sanger.

– Det finnes mange fine norske sanger også, sier hun og stemmer i med «Eg veit meg eit land».

Forskning viser at musikkterapi gir behov for mindre medisiner, demper depresjon, angst og adferdsforstyrrelser.

Asker satser nå stort på å bli foregangskommune innen musikk i eldreomsorgen. Med musikkterapeut Hilde Kirkerud har kommunen totalt fire ansatte som jobber med de helsefremmende tonene, i heldøgns omsorg for eldre. 

Kirkerud forteller at musikken skaper trygghet og engasjement hos beboerne, og etter sangen kommer flere av dem med små historier og praten sitter løst.

– Selv om hjernen har fått en svikt, kan musikken finne vei til uskadde områder og stimulere signaloverføringer. Da blir det lettere å slå takten og sette kroppen i bevegelse, for eksempel hos pasienter med Parkinson, slag eller demens, sier hun.

Musikken hjelper også på humøret, og Kirkerud opplever ofte at de som sjeldent smiler kan blomstre opp og le når de synger.

– Alle har noen ressurser, og musikken kan være en metode for å aktivisere disse. Selv om mange ikke engang vet hvor gamle de er, så husker de sangtekster, som de forbinder med noe godt, sier hun.

Turid Brown synger og leker med ballonger, på bo- og behandlingssenteret brukes musikk istedet for medisin.

Foto: Sonia Anita Jensen

– 1.000.000 per stilling

I dag er det bare noen få sentre som får besøk av pedagogen.

Men før sommerferien vendte politikerne i komité for teknikk, kultur og fritid tommelen opp for seks nye musikkterapeuter. Slik skal de få full dekningsgrad av alle omsorgssentrene i nye Asker.

Politikerne skal ta stilling til om prosjektet skal få de nødvendige midlene i Temaplan 2020.

De nye musikkterapeutstillingene foreslås organisert under Kulturskolen via den Kulturelle spaserstokken og skal arbeide ved institusjonene knyttet til dagaktivitetstilbud, hjemmesykepleie og akutt- og korttidsavdelinger. Prislappen per stilling er 1.000.000 kroner. 

Musikkterapeut Hilde Kirkerud spiller ukulele og hilser på hver enkelt deltaker, her får Connie Tur (.t.v) sin egen sang.

Foto: Sonia Anita Jensen

Saksfremlegget refererer til at musikk gir bedre livskvalitet, relasjoner, humør, hukommelse og oppmerksomhet, og de eldre kan bli boende hjemme lenger.

– Vi bruker musikk i stedet for medisiner. Det gir bedre livskvalitet. Nå handler det om å bruke relasjoner mellom musikken, klienter og terapeuter for å få bedre helse, sier kulturskolerektor Kim Stian Gjerding Bakke, og støtter seg til forskning.

Neste uke har helseminister Bent Høie (H) planlagt et besøk på Nesbru for å lære hvordan Asker arbeider med heldøgns omsorg og musikkterapi.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.