For ti år siden var Aleksandra Kaskow på familieferie i hjemlandet Polen. En av gjestene rørte ikke kjøtt eller fisk i løpet av hele ferien. Da ble et frø sådd hos den unge jenta.

– Det var så rart at det gikk an å leve sunt uten å spise noe animalsk. Det interesserte meg veldig, forteller hun.

Aleksandra har tatt turen til Asker og Bærums eneste «vegan-vennlige» kafé: Fritt & Sunt Bakery i Sandvika. Hun har vært vegetarianer siden hun var 13 år, men i mars blir det utelukkende plantebaserte råvarer. Norsk vegansamfunn arrangerer Vegansk vår og oppfordrer til 31 dager med plantediett.

LES OGSÅ: Janne og familien kastet halvfabrikata, sukker og gluten på dør

Føles galt å spise dyr

Veganisme er en livsstil som ekskluderer utnytting av dyr. Det vil si at alt fra kjøtt til melk og honning ekskluderes fra kostholdet. Det samme gjelder skinn- og lærprodukter.

– For meg blir det helt feil å spise dyr. De er levende organismer med barn og familie, sier Aleksandra og tar en bit av dagens lunsj: Grønn salat og focaccia.

På en vanlig dag spiser hun havregrøt til frokost, frukt og te til lunsj, og pasta med grønnsaker og tofu til middag. Ganske likt et vegansk kosthold. Men Aleksandra har en forkjærlighet for kaker og godteri – som jo ofte består av egg- og melkeprodukter.

– Det blir vanskelig. Moren min og jeg elsker å bake kaker.

Skinnskoene er hun derimot i tvil om hun skal sette tilbake i skohyllen.

– Jeg har ikke vesker eller jakker av skinn, men i Norge er skinnsko det beste å bruke om vinteren, sier hun.

– Det kan jo bli litt kaldt med tøysko.

LES MER: – Er bekymret over barns matvaner

Skeptisk til slanketrend

Hovedtanken bak Vegansk vår er at flere lar seg friste til en plantebasert livsstil på heltid.

– Det er blitt mye lettere å være vegan. Det kan likevel være mye å sette seg inn i når man endrer kosthold. Derfor vil vi bistå med oppskrifter og handleliste, sier leder i Norsk vegansamfunn, Marte Munkeli.

Hun er positiv til at flere velger veganisme av andre grunner, selv om hensynet til dyrs rettigheter kommer først for en vegan.

– I praksis vil det utgjøre en relevant forskjell for dyrene. Imidlertid er vi skeptiske til at folk kaster seg på et plantebasert kosthold fordi det er trendy eller for å gå ned i vekt. Det kan gi et galt inntrykk av både vegansk mat og veganisme.

Vegantilbudet i Norge når stadig nye høyder. Dagligvarene har fått bedre utvalg. I januar kom appen Vegan Oslo som guider til veganske spisesteder og butikker i Oslo og omegn. Den har Aleksandra allerede tatt i god bruk.

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å bli omvendt, men jeg håper det. Jeg tenker jo på dyrene.

LES OGSÅ: Så er krangelen om svanene i gang igjen