Etter at Roger Waters blant annet har uttalt at Ukraina-krigen er en stedfortrederkrig mellom Russland og USA, har både tyske og polske arrangører kansellert den legendariske rockestjernen. Det skjer ikke her.

– Konsertene med Roger Waters går som planlagt, sier Rune Lem fra Nesbru i Live Nations, som er arrangør.

Utover det har han ingen kommentar om artisten, men kan fortelle at 30.000 billetter er solgt til konserten «This Is Not A Drill» på Telenor Arena 11. og 12. april.

Ba om våpenhvile

Britiske Roger Waters holdt en tale i FNs sikkerhetsråd onsdag 8. februar, etter invitasjon fra Russland, der han sa han snakket på vegne av de mange milliarder stemmeløse i verden som ønsker fred.

– Det eneste fornuftige i dag er å kreve en fullstendig våpenhvile i Ukraina. Ikke noe og eller men. Ikke et eneste russisk eller ukrainsk liv til må gå tapt, sa Waters, ifølge Dagsavisen.

Pink-Floyd-legenden innledet først med å fordømme Russlands invasjon av Ukraina, men hevdet samtidig at invasjonen var provosert frem av USA og Vesten.

– Invasjonen av Ukraina var ulovlig. Jeg fordømmer den i sterkest mulige ordelag. Og: Russlands invasjon av Ukraina var ikke uprovosert. Jeg fordømmer også provokatørene i de sterkest mulige ordelag, sa Roger Waters via videolink fra sitt hjem i New York.

«Det er trist for hans tidligere fans å se ham ta plass som nok en brikke i veggen – veggen av russisk propaganda», uttalte Ukrainas FN-ambassadør Serhij Kyslytsia, som refererte til Pink Floyds store hit fra albumet «The Wall» (1979): «Another Brick In The Wall».

Denne er skrevet av Roger Waters. Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia kalte derimot talen «en presis analyse av situasjonen».Waters har også engasjert seg i kampen for palestinske rettigheter. Til FNs sikkerhetsråd understreket han at menneskerettighetene gjelder for både ukrainere og palestinere.

– Vi, folket, vil ha universelle menneskerettigheter, uansett nasjonalitet og etnisitet. Retten til liv og eiendom. For eksempel for ukrainere, og for eksempel for palestinere. Tenk over det, sa Waters i talen.

Han snakket også om hvordan en fredsløsning i Ukraina ville kunne få folk verden over til å samarbeide for å redde kloden fra ødeleggelse.

– Vi kan lære å samarbeide med våre brødre og søstre og redde våre vakre planet fra ødeleggelse. Ville ikke det være fint?, avsluttet han.

Mot Facebook

Roger Waters far var pasifist og ble drept i kamp mot tyskerne under andre verdenskrig og artisten er kjent for sitt samfunnsengasjement. I 2021 fyrte han av mot Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, som han hevdet ønsket å bruke en Pink Floyd-låt i en reklamefilm for Instagram.

Det fremkom ifølge den britiske avisen The Independent på et forum til støtte for den fengslede WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange – som Roger Waters er en stor støttespiller for.

Musikklegenden hevdet at Zuckerberg tilbød ham «et enormt pengebeløp» for å få tillatelse til å bruke 1979-klassikeren «Another Brick in the Wall (Part 2)».

– Svaret er f*** ta deg! På ingen måte! opplyste Waters at svaret hans lød, riktignok med noen flere banneord, blant annet om hva han syntes om Mark Zuckerberg. Avslaget begrunnet han slik:

– Jeg nevner det bare fordi det er på denne snikende måten de overtar absolutt alt.

Les også

Vinylen er kommet for å bli

100 tonn lyd og lys

Roger Waters har besøkt Telenor Arena tre ganger tidligere i 2011, 2013 og 2018, alle gangene med en dobbeltkonsert. VG ga konsertene i 2018 terningkast 5 og skrev blant annet «Det var kvelden da Telenor Arena låt som et fornemt kvadrofonisk hifi-anlegg».

– Dette blir nok siste gang Roger Waters kommer til Norge og det gjør han med sitt største show noensinne. Det blir en reise gjennom Pink Floyds verden med 100 tonn av lyd og lys-rigg hengende i taket på Telenor Arena, skriver Rune Lem.

Waters hadde opprinnelig planer for 40 konserter i 14 europeiske land på sin Europa-turné. Showet inneholder 20 klassikere fra Pink Floyd og Roger Waters, inkludert: «Us & Them», «Comfortably Numb», «Wish You Were Here» og «Is This The Live We Really Want». I tillegg debuterer han med den nye låten «The Bar».