Høyre ligger nå an til å miste sitt rene flertall både i Asker og Bærum. Det fremgår av en meningsmåling InFact Norge gjennomførte for Budstikka 18. juni.

Størst fremgang har Miljøpartiet De Grønne (MDG), som samlet kan notere seg en oppslutning på 6,1 prosent.

KOMMENTAR: Godt nytt for lokaldemokratiet

Det er godt nytt for Nikki Schei, listetopp for MDG i Bærum.

– Helt eventyrlig, og i tråd med hva vi har kunnet lese av andre målinger de siste ukene. Håper det holder til valgdagen, sier han, og understreker at MDG vil opptre uavhengig av de politiske blokkene i Bærum kommunestyre.

I Asker har Askers Grønne Venner, som ved sist kommunevalg fikk en oppslutning på 3,6 prosent, meldt overgang til MDG og får 5 prosent av stemmene i målingen. I Bærum går oppslutningen fra fattige 1,2 prosent, til 6,7.

– Vi er villige til å ta ansvar, og kommer til å snakke med både Lisbeth Hammer Krog (H) og Kjell Maartmann-Moe (Ap), sier Schei.

LES OGSÅ: De Grønne vil stoppe E18-utbygging

– Bare et øyeblikksbilde

Høyres samlede tilbakegang, på 9,1 prosent sammenlignet med 2011-valget, er det klareste utslaget på målingen.

Lederen i Bærum Høyre, Helene Berge Holm, tar Høyres tilbakegang med fatning.

– Meningsmålinger skal tas med en klype salt, enten de viser gode eller dårlige tall. De viser ikke mer enn et øyeblikksbilde og er ofte preget av mediene. Senest denne uken fikk Høyre 46 prosent på en annen måling, sier hun.

I 2011 gjorde Høyre et sjeldent bra kommunevalg i begge kommuner.

I Bærum hadde de ikke hatt rent flertall i kommunestyret siden perioden 1979–1983.

– Vi ser at vi lykkes med hovedvekten av vår politikk. Og fortsetter å jobbe på det vi tror på, til beste for Bærums innbyggere. Vi banker på dører for å høre hva folk mener. For selv om vi vet hvilke planer vi har, er det viktig å vite hvordan politikken virker i hverdagen og få direkte tilbakemeldinger, sier Berge Holm.

LES OGSÅ: Godt nytt for lokaldemokratiet

Ap klatrer oppover

Arbeiderpartiet ligger an til å få 23,7 prosent av stemmene i Asker og Bærum. Det er 3,1 prosentpoeng mer enn i 2011.

– Veldig hyggelige tall. Dette viser at vi har tenkt riktig og gjort en jobb med å vise hva vi tenker, sier Marianne Riis Rasmussen, som er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Asker.

– Fremgang henger sammen med at folk liker programmene våre. Vi har også vært mer synlige de siste årene. Vi opplever at stemningen er god rundt omkring. Det har vært hyggelig å være Ap-representant i Asker i den siste tiden, forteller Riis Rasmussen.

Frp har styrket stillingen

Fremskrittspartiet har også styrket stillingen siden forrige kommunevalg. Da fikk partiet 7,9 prosent i snitt i Asker og Bærum. Nå er oppslutningen 12,4 prosent, en fremgang på 4,5 prosentpoeng.

– Jeg tror fremgangen skyldes at vi har vært tydelige når det gjelder utbyggings- og arealpolitikk, økonomi og bosetting av flyktninger, sier Torbjørn Espelien, som er Frps gruppeleder i Bærum kommunestyre.

LES OGSÅ: Krisevalg for Frp

Venstre derimot går tilbake fra 8,1 til 6,1 prosent. Oppslutningen om KrF er 1,5 prosent, SV 2,4 prosent, Pensjonistpartiet 2,2 prosent og Senterpartiet 1,1 prosent.

Budstikka presiserer: I faktaboksen fremgår det at maksimal feilmargin for målingen var 4,0 prosent. Dette tallet gjelder hele utvalget personer som er spurt. Det fremgår ikke at maksimal feilmargin når tallene blir brutt ned på Asker og Bærum, er 6,9 prosent. Budstikka beklager dette.