Parkeringsstrategi: – Arrogant og feigt av Høyre
Et råkjør er startet mot Høyre etter at partiet valser over biter av forslaget til ny parkeringsstrategi i Bærum.
Sammen med Frp har Høyre sagt nei til å innføre p-avgift på 1.250 innfartsparkeringsplasser langs T-banen.
Nylig ble strategien behandlet i kommunens utvalg for miljø, idrett og kultur (MIK). Der skulle politikerne avgjøre om forslaget skulle legges ut til høring blant Bærums innbyggere. Det gikk ikke på skinner.
– Her vil ikke Høyre høre innbyggernes syn. At de ikke er villige til å lytte til folk i en sak som gjelder veldig mange er på grensen til å være arrogant. Ja, jeg synes det er feigt, sa Arbeiderpartiets Marianne Rieber-Mohn under behandlingen.
– Vi ønsker å ta ut kun ett punkt fra strategien. I Høyres program lover vi velgerne at denne type parkering ikke skal avgiftsbelegges i denne perioden. Det har vi tenkt å stå ved selv om planen kan ha et langsiktig blikk, sa leder av MIK-utvalget, Dag Egil Strømme.
Aps Rieber-Mohn synes ikke det var noe godt argument.
– Det er mulig at Høyre gikk mot dette i et program som ble skrevet for tre eller fire år siden. Ting skjer i samfunnet vårt innen biltrafikk og mobilitet, det må vi ta innover oss og vi må legge til grunn det som er fakta.
Færre biler på veiene
Hovedmålet med ny p-strategi er å dempe bilbruken for å få flere til å ta i bruk beina, tråkke rundt på sykler, trille i vei på sparkesykler og kjøre kollektivt for å bidra til gode bomiljøer.
Senioringeniør og by- og regionplanlegger Kirsti Stokke Burheim i Bærum kommune, som har vært med på utarbeidelsen av strategien, har sagt dette:
– Erfaring og forskning viser at avgift fører til mer hensiktsmessig bruk av innfartsparkeringene. Flere barnefamilier og folk som bor lenger unna stasjonen vil bruke plassene.
Hun viste blant annet til at Transportøkonomisk Institutts (TØI) evaluering av en månedsavgift på 250 kroner eller 40 kroner dagen på Bane Nors innfartsparkeringer ved 15 stasjoner, har gitt slike resultater.
Bærum kommunes administrasjon har laget forslag til en strategi for fremtidens parkering på kommunale plasser. Den politiske behandlingen av saken startet torsdag.
Dette er fem hovedmål:
- Bidra til redusert klimagassutslipp.
- Bidra til fremkommelighet for gående, syklende og kollektivreisende, og for bylogistikk.
- Sikre mobilitet for dem som trenger å benytte bil.
- Legge til rette for levende handel/næring og god tettstedsutvikling.
- Sikre plass/kapasitet til fremtidens behov for sykkelparkering, mikromobilitet og bylogistikk
Fire prinsipper legges til grunn for arbeid med parkering.
- Parkering skal alltid ses sammen med andre tiltak innen mobilitet
- Kommunen skal jobbe med å utnytte eksisterende parkeringsareal bedre
- Kommunen skal sikre plass/kapasitet til fremtidens behov for sykkelparkering, mikromobilitet og bylogistikk og legge til rette for fleksibilitet/ endrede arealbehov over tid
- Parkering skal ses i et større bilde med utgangspunkt i områder/bydeler, fremfor enkelttomter
Kommunens kartlegging viser at en høy andel av dem som benytter de nær 1.250 gratis innfartsparkeringene langs Kolsåsbanen og Østeråsbanen, bor i gangavstand eller sykkelavstand til stasjonene.
70 prosent bor nærmere enn tre kilometer.
– Dette er utidig
Også Miljøpartiet De Grønne mener Høyre og Frp sporer av i denne saken.
– Folk må kunne få mene noe om kostnader ved innfartsparkeringene. Hva er det de to partiene er redde for. Her klippes folks demokratiske rettighet til å mene noe om denne saken. Det er utidig, sa MDGs Nikki Schei.
Han understreker at MDG på ingen måte har konkludert, men at det er viktig at forslaget legges ut på høring slik at politikerne får flere innspill.
Her klippes folks demokratiske rettighet til å mene noe om denne saken.Nikki Schei, MDG
– Send alt tilbake
Venstre mener strategien er et veldig godt utkast og tar parkeringspolitikken i riktig retning.
– Det vil være fornuftig å se på innfartsparkeringene. Venstre har ikke konkludert, men mener det lurt å ta det ut på høring. Det eneste vi er klare på er at det ikke må tas nye arealer til p-plasser, sa nestleder i MIK, Johan Malvik.
Senterpartiet hadde et ønske om at alle innfartsparkeringer skulle øke kapasiteten, det ble det ikke flertall for.
Frp gikk ikke bare for å ta ut avgifter fra innfartsparkeringer, de ville sende hele strategien tilbake til administrasjonen.
– Vi er bilens parti, sa Wenche F. Berg-Olsen og pekte på forslagene om mer restriktiv parkering.