I Budstikka 7. november kunne vi lese om ny rekord i shopping i Asker og Bærum i 2021.

Det hele fremstilt med en gjennomgående positiv tone, som om dette var en positiv nyhet.

Det er det ikke! Overforbruket i Norge generelt, og i Asker og Bærum spesielt, er skyhøyt. Dette medfører mange problemer.

For det første et enormt avfallsproblem på verdensbasis. Klær blir kjøpt og brukt noen få ganger, før de havner på søppelfjell i ørkenen i Chile.

Noen tror at hvis de bare leverer klær til Fretex, er det ikke noe problem. Det er feil, Fretex får bare solgt videre en liten brøkdel av alt de får inn.

Elektronikk blir kjøpt og brukt i kort tid før det kommer en nyere modell, deretter havner det i Afrika eller Bangladesh der det blir liggende og forgifte mennesker og miljø.

I tillegg til avfallsproblemet kommer overforbruk av jordas naturressurser. For klær gjelder det blant annet et enormt forbruk av vann. For elektronikk som mobiltelefoner og pc-er, gjelder det mange ulike ikke-fornybare grunnstoffer. Vi trenger disse grunnstoffene til andre og nyttigere ting.

For det tredje er transporten av alle disse produktene problematisk, med forurensning både lokalt og globalt.

Hvis alle på jorda skulle hatt et forbruk likt det vi har i Norge, ville vi trengt tre jordkloder.

Vi lever ikke bærekraftig. Vi må derfor tenke annerledes om forbruk, slik man gjorde i Norge inntil vi ble så rike:

Bruke tingene våre til de går i stykker. Reparere det som kan repareres. Og bruke Finn eller andre nettsteder for å selge det man ikke lenger trenger, eller kjøpe det man trenger.

Og så får heller noen butikker på Sandvika storsenter gå konkurs og de ansatte finne seg andre jobber.

Hva med en bruktbutikk? Eller reparasjonskafé?