Skip to main content

Tapte kampen om prestisjesenter

Elisabeth Holter-Schøyen (V) og Lene Conradi (H) har jobbet i flere år for at et besøkssenter for Oslofjorden skal legges til Oslofjordmuseet i Vollen. Nå har Miljødirektoratet bestemt at det skal ligge i Horten.

Elisabeth Holter-Schøyen (V) og Lene Conradi (H) har jobbet i flere år for at et besøkssenter for Oslofjorden skal legges til Oslofjordmuseet i Vollen. Nå har Miljødirektoratet bestemt at det skal ligge i Horten. 

Foto: EVA GROVEN

Staten har valgt Horten fremfor Asker i etableringen av et nytt besøkssenter for Oslofjorden. – Skuffet og overrasket, sier ordføreren. 

I over to år har politikere og interesseorganisasjoner jobbet for at Asker blir vertskommune for et besøks- og informasjonssenter for Oslofjorden. 

Det har vært arbeidsmøter, lobbyvirksomhet og promotering av kommunen for at staten skulle velge nettopp Asker som lokasjon. Rett før søknaden ble sendt i februar, uttalte ordfører Lene Conradi at det «skulle tungtveiende argumenter til for å gå forbi Asker i prosessen». 

Nå har Miljødirektoratet besluttet at senteret legges til Horten. 

– Vi er alle ganske skuffet og overrasket. Vi har lagt ned mye arbeid i dette over tid, og mente at vi hadde et konsept, en beliggenhet og kunne vise til et samarbeid på tvers av miljøer, som hadde mange kvaliteter i seg, sier ordfører Lene Conradi. 

Hun påpeker at ytre Oslofjord allerede har etablerte miljøer, og mener Indre Oslofjord nå burde vektlegges. Ordføreren uttrykker også skuffelse siden Asker er nevnt spesifikt i den helhetlige planen for Oslofjorden, som ble lagt frem i fjor. 

– Men vi skal ikke se bort fra at andre kommuner også har gode konsepter og prosjekter, sier hun. 

Åpner til høsten

I Horten ligger Inspiria science center som driver med formidlingsarbeid knyttet til fjorden. Horten kommune og Inspiria har inngått partnerskap om samarbeid med blant andre Kongsberg Maritime og Bastø Fosen.

– Oslofjorden betyr mye for mange, både dyr og mennesker. Horten kommune og Inspiria science center tilbyr samlet sett den beste løsningen for et besøkssenter som når befolkningen i hele Oslofjordregionen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding og legger til:

– Vi har særlig vektlagt søkerens løsning for lokalisering og utforming og samarbeid med ulike aktører. De har også en solid plan for virksomhet og drift som sikrer at senteret kan åpne allerede høsten 2022.

Jobber videre 

Også Elisabeth Holter-Schøyen (V) er i likhet med ordføreren skuffet over at senteret ikke legges til Asker. 

– Vi får bare gratulere Horten, selv om vi håpet at det skulle bli oss. Det er i Indre Oslofjord at presset på fjorden er størst, påpeker hun. 

Politikerne bedyrer at alt arbeidet som er lagt ned, ikke går til spille. Nå vil de jobbe videre med utfordringene knyttet til fjorden. 

Både Holter-Schøyen og Conradi mener det er for tidlig å gå inn på hva det videre arbeidet vil innebære. 

Oslofjordmuseet var Asker kommunes kandidat til et senter for Oslofjorden.

Oslofjordmuseet var Asker kommunes kandidat til et senter for Oslofjorden.

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.