Politiet bekreftet på en pressekonferanse fredag at det var politifolk i en bil som sto like ved stedet der Matapour senere ble pågrepet etter at han hadde løsnet skudd mot utestedene Per på hjørnet og London pub natt til 25. juni.

VG omtalte bilen fredag, og kilder de har snakket med forteller at de så at blålysene kom på i bilen, men at det likevel ikke kom noen derfra for å hjelpe til. VG har forsøkt å få svar fra politiet siden 4. juli om det var politifolk i bilen.

– Ja, det var politi i den bilen, bekreftet fungerende leder for Felles operativ tjeneste, Gunn Anita Bjørnbak under pressekonferansen, på direkte spørsmål fra VGs reporter.

I tidslinjene som politiet nå har presentert, står det ikke når politiet hadde første enhet på stedet. Ifølge Bjørnbak er det fordi de mangler fullstendig oversikt over det, og at politiet må komme tilbake til dette når de har mer informasjon.

Rundt 100 fornærmede

Matapour fremstilles for videre varetektsfengsling på mandag. Det er så langt uklart om fengslingsmøtet blir fysisk, eller om det bli gjennomført uten rettsmøte som kontorforretning.

Politiet anslår at de vil komme opp i rundt 100 fornærmede etter Oslo-skytingen. Så langt er 69 personer definert som fornærmet. Dette inkluderer de to Bærums-mennene Kåre Arvid Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) som ble drept.

Advokat Christian Lundin fra Haslum i Bærum er oppnevnt som bistandsadvokat for de fornærmede etter masseskytingen.

Flere har vært kritiske til at mange berørte etter skytingen i Oslo har blitt nektet bistandsadvokat. Flere har anket og noen avslag er omgjort, sier politiet.

Politiet har hatt flere møter med tingretten og bistandsadvokater.

– Det gjøres fortløpende vurderinger og behandlinger av anker på avslag, og noen avslag er omgjort, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Uklart om medvirkning

Matapour er fremdeles siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha åpnet ild mot to utsteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. To menn ble drept og over 20 skadd i skytingen.

– Den siktelsen står seg, det er ingenting som så langt har endret på det, sa Enoksen.

Motivet er fremdeles uklart, men av teoriene politiet jobber etter er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile. En annen teori som undersøkes er om Matapour hadde medhjelpere.

Så langt har ikke Matapour latt seg avhøre av politiet. Oslo tingrett kom sist uke frem til at han skal tvangsinnlegges for prejudisiell observasjon. Denne avgjørelsen er nå satt i bero fordi han likevel har sagt seg villig til å samarbeide med de sakkyndige.

– Så får vi se hvordan de samtalene går og om behovet for innleggelse fortsatt er aktuelt etter det. Det er et scenario politiet jobber med, sa Enoksen.