– Det er et større orienteringsmiljø, hvert fall her i Göteborg. Det er flere på trening, og flere store konkurrerende klubber. Og så er det en kortere periode med snø på vinteren. Da kan man løpe og trene i skogen lenger, sier 19 år gamle Victoria Hæstad Bjørnstad.

I slutten av august pakket hun nemlig kofferten og flyttet til den svenske byen – for å studere industriell økonomi på Chalmers Tekniska Högskola, men også for å satse mer på orienteringen.

– Sverige er en stor orienteringsnasjon, og det er et veldig bra miljø her. Det er alltid mange engasjerte utøvere på trening, sier Hæstad Bjørnstad.

LES OGSÅ: Solid sesongfinale av hjemmehåpene

Hosle-jenta passer på å skryte av Fossum, som fremdeles er klubben hun er medlem i.

– Det er absolutt flinke utøvere og trenere der. Men mange trener annet også, og da får jeg ikke matching i samme graden som her.

Blant annet det å løpe med andre kvinnelige utøvere på høyt nivå motiverer.

– Det er utøvere her fra både finske og svenske seniorlandslag. Det er fantastisk å daglig kunne måle seg mot dem.

Finner seg til rette

Hæstad Bjørnstad deltar i en rekke konkurranser for Fossum, både i Norge og utlandet.

– Så jeg har vært veldig mye borte fra skolen. Nå nærmer det seg eksamen. Det kan bli vanskelig, men jeg tar utfordringen, ler Hæstad Bjørnstad.

Dette er også første gang hun bor for seg selv.

– Det går for så vidt greit. Men jeg merker at det ikke er mye tid til å sette seg ned og slappe av. Man må trene, lage middag, vaske tøy, gjøre skole – og gå og legge seg. Jeg har ikke tid til å ligge på sofaen, sier orienteringsløperen.

Så langt i høst har det vært så mye reising at hun nesten ikke har vært i sin nye hjemby.

– Men det går greit, for reisetid er skoletid. Jeg gjør skolearbeid på fly og buss og slikt, ler Hæstad Bjørnstad, som trener mellom ti og tolv økter i uken.

– Et riktig og viktig valg

Leif Størmer er hovedtrener for junior- og seniorgruppen i Fossum Orientering. Han mener Hæstad Bjørnstad får godt utbytte av å trene i Sverige.

– I Göteborg befinner en del av de beste av svenske og finske løperne seg, begynner Størmer.

– Det er klart at det å møte så gode seniorer i en treningssituasjon, og kjenne litt på nivået før man senere møter dem i alvorlige konkurranser er en kjempefordel, fortsetter han.

Størmer sier at det å trene med de beste tar vekk litt av mystikken, samtidig som at man kan se om man holder følge – og hva som gjøres annerledes.

– Jeg har stor tro på det å trene sammen med noen som er litt bedre enn deg, sier han, som således mener at det er positivt at Hæstad Bjørnstad flyttet.

– Det er et viktig og riktig steg å ta. Man skulle gjerne håpet at man hadde et tilsvarende miljø i Oslo, med mange av de beste seniordamene her. Men det er det dessverre ikke. Det er litt tradisjon for at de som har vokst opp i Oslo flytter, spesielt til Trondheim, for å studere der, sier Størmer.

LES OGSÅ: Fra eksamen til junior-VM

Vant overlegent

Forrige uke var det avslutning i norgescupen. Hæstad Bjørnstad ble nummer to under lørdagens løp, og vant jaktstarten søndag i sin klasse, D19-20.

Totalt vant hun klassen totalt med 97 poengs margin – etter å ha vunnet åtte av 14 løp. Man får 60 poeng per seier.

Hæstad Bjørnstad er likevel ikke helt fornøyd med sesongen.

– Det har selvsagt vært en bra sesong, men det er likevel et lite hakk ned fra i fjor, sier hun.

Mye kan forklares med sykdom. Hæstad Bjørnstad har slitt med noe hun tror er halsbetennelse, og med en influensa.

– Og jeg har følt mer på det at jeg må prestere i år enn jeg følte i fjor. Jeg har ikke taklet helt det presset. Ikke så bra som jeg burde hvert fall. Men da har jeg noe å jobbe med til neste år.

Hæstad Bjørnstad forteller at man ikke kan leve av orienteringen før man er på et skyhøyt nivå – men at noen gjør det.

– Er det en drøm?

– Ja, jeg kunne jo tenke meg det. Men jeg tar utdanning av en grunn. Det er fint å ha noe ved siden av, sier Hæstad Bjørnstad.

LES OGSÅ: «Skygger» sønnen (6) i orienteringsløp