Skip to main content

Sykefraværet i barnehagene har gått ned – men vikarfloken er like ugrei

Styrer Elisabeth Biørnstad i Forneburingen barnehage fortalte i oktober om ekstrem vikarmangel i barnehagen, samt stort sykefravær. Slik er det jevnt over i Asker og Bærum, men oktobertallene er noe bedre.

Styrer Elisabeth Biørnstad i Forneburingen barnehage fortalte i oktober om ekstrem vikarmangel i barnehagen, samt stort sykefravær. Slik er det jevnt over i Asker og Bærum, men oktobertallene er noe bedre. 

Foto: TRINE JØDAL

Nå håper Bærum kommune at 73 søknader til vikarjobbing i barnehagene skal bøte på noe av vikarmangelen. 

Etter sommeren har barnehagene i Asker og Bærum jevnlig måttet be foreldre levere sent og hente tidlig – fordi de ikke klarer å skaffe vikarer nok til å dekke opp for et svært høyt sykefravær.

I september var sykefraværet i Bærums barnehager 11 prosent, og i Asker 14 prosent. 

I oktober var Bærums sykefravær lavere, og utgjorde 8,9 prosent. 

Likevel er 2021 et tungt år for barnehagene i Bærum, fraværsmessig. Fra 7,8 prosent i 2019, økte fraværet til 8,8 prosent i 2020. Frem til og med 3. kvartal i 2021 er sykefraværet i Bærums barnehager 10,7 prosent. 

– Det er for høyt, sier barnehagesjef Erik Førland. 

Det er uvanlig mye luftveisinfeksjoner i omløp nå. I barnehagene har både voksne og barn vært hardt rammet – trolig også fordi nedstengning og sosial distansering skjermet oss fra noe av den immuniteten vi normalt ville ha oppbygget i fjor. Da var det svært lite sykdom, på grunn av alt smittevernet som egentlig var myntet på koronaviruset. 

Også RS-viruset herjer nå. 

Rekruttering på gang

Ut desember jakter Bærum kommune etter folk som vil ha vikarjobb i barnehagene, ved hjelp av en annonsekampanje. 

Hittil har 73 søknader kommet inn til barnehagene. 

– Det er et tall som viser ta annonsen har hatt effekt. Det er mange søkere, synes Førland. 

Han vet ikke ennå om kandidatene har vist interesse i de områdene hvor behovet er størst, eller i hvilken grad søkerne er folk kommunen kunne tenke seg å ansette. 

– Vi gjør også andre tiltak nå, blant annet jobbmesse med Nav. Vi er på dette, lover Førland.

Samtidig understreker han at de er nøye med hvem de lar slippe til i barnehagene. 

– Vi skal ha de kvalifiserte kandidatene. Vi vurderer deres egnethet, og de må ha politiattest. Dette er folk som skal jobbe med det viktigste vi har, sier han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.