Skip to main content

Selger «lekebilletter» til 17. mai-arrangement på skolen

Tobarnsmor Astrid Engen opplever at foreldre blir presset til å betale for barnas 17. mai-feiring.

Tobarnsmor Astrid Engen opplever at foreldre blir presset til å betale for barnas 17. mai-feiring. 

Foto: KNUT BJERKE

17. mai-komité ba om 100 kroner per barn som skal delta på feiring på skolen. – Det er lite fokus på familier med dårlig økonomi, mener tobarnsmor. 

Et informasjonsbrev fra 17. mai-komiteen på Eiksmarka skole har fått tobarnsmor Astrid Engen til å reagere. I brevet står det at det selges billetter til barna for å delta i 17. mai-feiringen på skolen.

For 100 kroner får barna en billett som gir rett til deltagelse i de arrangerte lekene, samt to muffins og en brus eller juiceboks i premie. Komiteen ønsker betaling snarest, billettene vil deles ut til elevene via skolen før 17. mai. 

– Jeg blir oppgitt. Det virker som om enkelte i Bærum ikke tenker over at noen kan ha dårlig råd. Jeg synes det er utrolig at man ikke kan finne løsninger for at et arrangement for barn kan være gratis, sier Astrid Engen. 

Denne informasjonen gikk ut til foreldrene på Eiksmarka skole.

Denne informasjonen gikk ut til foreldrene på Eiksmarka skole.

Foto: KNUT BJERKE

Hun forteller lappen ble delt ut av lærerne på skolen. Engen opplever at høye kostnader skaper et skille mellom de som har råd og de som ikke har det. 

– For meg virker dette som press. Jeg synes det er lite fokus på familier med dårlig økonomi, alle har tilsynelatende råd. Da blir det ekstra vanskelig for dem som sliter, sier Engen. 

Hun har sendt en tilbakemelding til FAU på Eiksmarka skole. Hun håper 17. mai kan feires uavhengig av foreldrenes inntekt og at alle barna får de samme mulighetene. 

– Alle får delta

– Det har aldri vært vår intensjon at dette brevet skulle være ekskluderende. Vi har bare brukt det samme brevet som har blitt sendt ut til foreldre i alle år, sier Anne Melling Gjertsen, leder av 17. mai-komiteen på Eiksmarka skole. 

Hun forteller at den samme ordlyden er brukt så langt tilbake som i 2009. 

– Jeg har aldri hørt at det har kommet noen reaksjoner på dette. Det er ingen vond vilje fra noen her. Vi prøver ikke å tvinge folk til å betale. Alle barna får selvfølgelig være med selv om de ikke har billett, sier Gjertsen. 

Billetten til 100 kroner er ifølge Gjertsen ikke en inngangsbillett, men en lekebillett. 

Erfaringen er at logistikken rundt lekene og premien på slutten av dagen flyter bedre med denne ordningen. Hun forteller også at barna får en premiepose med godteri i fiskedammen og en overraskelse i tillegg til muffins og drikke. Dette gjøres ved et annet sted enn kafeene og dermed reduserer det logistikken. 

– Alle får delta på lekene, men billetten gir premie på to muffins og en drikke. Det har alltid vært sånn at de som sliter økonomisk bare kan kontakte skolen så blir det diskret lagt til rette for dem, sier komite-lederen. 

Billetter til 17. mai-arrangementet på Eiksmarka skole har skapt reaksjoner.

Billetter til 17. mai-arrangementet på Eiksmarka skole har skapt reaksjoner. 

Foto: KARL BRAANAAS

Billettsalget er også for at FAU skal få inntekter som igjen går tilbake til barna. 

– Dette er et foreldredrevet arrangement, vi får ingen økonomisk støtte fra kommunen eller andre. Så disse inntektene i forkant er også for å få midler til å gjennomføre selve arrangementet. Det blir som en spleising. Alle vi foreldre jobber på dugnad for å gjøre arrangementet så rimelig som mulig, sier Gjertsen.

– Det har ikke vært i våre tanker at noen kunne misforstå dette. Men vi vil nå legge ut informasjon på nettsiden til skolen om at alle selvfølgelig er velkomne. Alle barn skal få delta på alt av leker og feiring uten å måtte betale, sier hun.

Ikke et gratis arrangement

Rektor ved Eiksmarka skole, Birgitte Moltubakk, mener det er naturlig at FAU skal benytte seg av anledningen til noe som kan komme elevene til gode senere. 

Rektor Birgitte Moltubakk har forståelse for at FAU trenger inntekter.

Rektor Birgitte Moltubakk har forståelse for at FAU trenger inntekter. 

Foto: TRINE JØDAL

– Dette er penger som går til blant annet avslutning på 7. trinn, som foreldre ellers ville betalt senere. Det skal kunne bidra tilbake til elevene, sier Moltubakk. 

– Samtidig er det viktig at man skal kunne komme til skolen uten at det koster noe. Jeg kjenner ikke detaljene i saken, men jeg er klar over at jeg må kjøpe kake og en brus når jeg er på 17. mai-arrangement, sier rektoren. 

Hun mener grunnen til at det selges billetter på forhånd, er at barna ikke skal gå rundt med penger og at det gjør ting enklere. 

– Valgfriheten er ikke tydelig

Astrid Engen opplever at mange foreldre sier at «sånn har det alltid vært». Hun skulle ønske forhåndsbetalingen ble fjernet. 

Astrid Engen håper nå at arrangementet på skolen kan bli gratis for alle.

Astrid Engen håper nå at arrangementet på skolen kan bli gratis for alle. 

Foto: KNUT BJERKE

– Jeg er enig i prinsippet om at de skal ha inntekter, jeg skjønner at man må betale for kake og brus. De fleste handler gjerne i kiosken og kjøper hva man vil. Men hvordan tror man det er for de barna som ikke går rundt med to muffins og drikke som alle de andre, undrer Engen. 

Hun opplever også at ordlyden i brevet fra komiteen ikke åpner for at man faktisk kan delta på lekene selv om man ikke kjøper billett. 

– For meg går denne billetten veldig greit, men det er et problem at ingen reagerer på dette. Det skal ikke være sånn at de som ikke har penger selv må si ifra, sier Engen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.