Skip to main content

Nå blir det slutt på hjemmeskole

Slik så det ut på Hagaløkka skole i Asker da skolene gjenåpnet for 1. til 4. trinn 27. april. Fra 2. juni droppes regelen om at alle må ha minst én meters avstand til hverandre. Dermed kan flere elever være sammen klasserommet.

FOTO: TRINE JØDAL

Men skolene må være forberedt på at de raskt må kaste om hvis smittesituasjonen forverrer seg.

– Elevene skal møte på skolen på tirsdag, sier Kai Erik Lund, direktør for oppvekst i Asker.

– Vi kan ikke forvente at alle skoler er klare allerede tirsdag på så kort varsel, men i løpet av neste uke skal alle elever på alle trinn være tilbake på skolen, sier May Gautier Gjerdsbakk, seksjonsleder for skole i Bærum.

Beskjeden om at hjemmeskole opphører for elevene i grunnskolen i Asker og Bærum neste uke, kommer etter at regjeringen onsdag kveld lettet på smittetiltak for barnehager og skoler.

– Strenge smitteverntiltak gjør det krevende å gi et fullverdig tilbud til barn og unge, og derfor kan vi ikke ha strengere tiltak enn nødvendig. Med dagens smittesituasjon kan en hel klasse være samlet i klasserommet uansett hvor stort klasserommet er, og flere kan få et fulltidstilbud, fastslo kunnskapsminister Guri Melby (V).

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) letter på smittetiltakene i skoler og barnehager fra 2. juni.

FOTO: EIRIN LARSEN, SMK

Som Budstikka skrev mandag, har det ikke vært noen nye tilfeller av koronasmitte i Asker og Bærum siden alle skoler gjenåpnet 11. mai.

Kunnskapsministeren la frem en modell med tre ulike nivåer: grønt nivå med vanlig organisering, gult nivå med moderate tiltak og rødt nivå med mer omfattende tiltak.

Rødt nivå gjelder nå, men fra 2. juni nedjusteres det til gult. Det innebærer fremdeles at ingen syke skal møte på skolen og at klemming ikke er greit, men åpner blant annet for at avstandsregelen på én meter faller bort.

– Klar på kort varsel

Skolesjefene ønsker regjeringens nye tiltak velkommen.

– Vi er veldig glade for at samfunnet er i ferd med å åpne på grunn av lave smittetall, sier Gjerdsbakk.

– Føringene fra sentralt hold er tydelige på at skolehverdagen nå skal normaliseres. Det er mest hensiktsmessig at vi kan følge opp elevene i klasserommet, sier Lund. 

Skolesjefen understreker at mange av smitteverntiltakene i skolen videreføres også på gult farenivå. Og han er klar på at selv om hjemmeskole og rødt nivå avblåses nå, skal erfaringene arkiveres.

– Skolene må være forberedt på at de raskt må kunne plukke frem planene hvis smittesituasjonen forverrer seg, sier skolesjefen, som vil bruke de nærmeste dagene til å finne ut hvordan dette i praksis skal gjennomføres og om noen skoler trenger mer tid til å tilpasse seg enda en ny ordning.

Vil avvente på vgs

– Vi har nå varslet skolene om at de må belage seg på at det blir endring i organiseringen av skolehverdagen før sommerferien, sier Solveig Olsen, fylkesdirektør for utdanning og kompetanse i Viken. 

Hun innrømmer at opplæringstilbudet har variert mellom skoler og linjer etter at de videregående skolene gjenåpnet. 

– Er hjemmeskolen nå over for elever på videregående?

– Hva endringen som nå varsles helt konkret vil bety, er litt tidlig å si. Vi må ta forbehold om hva som kommer i de nasjonale føringene før helgen, sier Olsen.

Kunnskapsdepartementet legger frem mer utfyllende veiledere for smittevern i skoler og barnehager fredag. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.