Skip to main content

Mangler 132 pedagoger i Bærums barnehager

– Det er en kamp å få tak i nok pedagoger, sier styrer er Ellen Styrmoe i Kløverbakken barnehage på Emma Hjorth, der de nå søker etter ny pedagogisk leder. 

FOTO: KNUT BJERKE

Syv millioner kroner holder ikke for å sikre nok pedagoger i barnehagene, mener barnehageansattes fagforeninger. 

– Det er veldig bra at det settes av mer penger til kompetanseheving i barnehagene – vi har etterlyst det lenge, sier Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Utdanningsforbundet Bærum, som organiserer flest barnehagelærere i Bærum.

Som Budstikka skrev tidligere denne uken, ønsker de fire borgerlige samarbeidspartiene, som har flertall i kommunestyret i Bærum, å plusse på syv millioner kroner til kompetanseheving i barnehagene sammenlignet med kommunedirektørens budsjettforslag.

– Syv millioner fordelt på fire år er en god start, men det er ikke i nærheten nok til å løse bemanningsproblemene i barnehagene, sier Hjetland.

Bjørn Sigurd Hjetland er leder i Utdanningsforbundet Bærum. 

FOTO: JOAKIM S. ENGER

– Flere årsverk tapt

Leder i Fagforbundet Bærum, Bjørn Johnsen, sier seg enig.

– Det ligger ingen ting i budsjettet som kompenserer for at bemanningstettheten faktisk har gått ned i barnehagene etter at bemanningsnormen ble innført, sier Johnsen, som forklarer at økt krav om kontortid og lønnet spisepause har redusert de ansattes tid sammen med barna. 

En beregning forbundet hans har gjort, viser at for en gjennomsnittlig barnehage med 120 barn, vil halvtimen som forsvant til spisepause utgjøre rundt to årsverk.

154 på dispensasjon

Ingen barnehager i Bærum hadde ved skolestart søkt om midlertidig dispensasjon fra normen for pedagogisk bemanning, slik Budstikka refererte til onsdag. 

Samtidig er imidlertid 132 barnehageårsverk innvilget dispensasjon fra utdanningskravet, viser ferske tall fra Bærum kommune.

De to bemanningsbestemmelsene er definert ut fra hver sin paragraf i Barnehageloven.

– Det høres kanskje likt ut, men det er snakk om to forskjellige ting, sier Terje Viggen, seksjonsleder for Oppvekst i Bærum. 

Han forklarer at det i praksis betyr at barnehagene tilfredsstiller kravet om grunnbemanning, men at det ikke er nok ansatte som tilfredsstiller kravet om formell utdanning som pedagogisk leder.

I Asker var det 22 dispensasjonssøknader fra utdanningskravet ved skolestart, ifølge Askers skolesjef.

Utdanningsforbundet er bekymret for konsekvensene av at barnehagene ikke klarer å fylle opp stillingene som pedagogisk leder. 

– Hvis vi ikke følger kravene, får vi ikke det gode pedagogiske tilbudet vi etter loven er forpliktet å gi barna våre, sier Bjørn Sigurd Hjetland.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.