Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Her er tre foreldrevettregler fra ekspertene: Vær hjemme. Vær selv edru. Og gjør henteavtaler.

Slik bidrar foreldre best mot farer forbundet med ung fest og rus i helgene: 1) Ikke reis bort. 2) Vær selv edru. 3) Ha klare henteavtaler. De tre foreldrevettreglene gjelder alle helger, de få årene man er foresatt til tenåringer.

Foto: EVA GROVEN

Hvert år blir nye kull foreldre «brått» foresatte for en ungdom. Det oppleves gjerne som en overraskelse når eget barn – som ungdom til alle tider – kan trekkes mot fest og rusutprøving lengst mulig unna voksnes blikk. 

Dragning mot voksenfrie møtesteder med andre unge, utprøving av rus, seksualitet og noen ganger konflikt som kan ende i slåssing, er langt fra uvanlig adferd for en tenåring. Unge vil ofte forsøke å riste av seg barndommens avhengighet også ved å utforske spenning og grenser. Generelt viser forskning at det er bedre for den unge jo senere ut i tenårene for eksempel rus-debuten skjer.

SLIK OPPLEVDE TENÅRINGSMOREN UNGDOMSFESTEN: Jeg møtte tilfeldigvis venninnene til min datter, men ingen hadde sett henne på lenge. Noen trodde hun kanskje ble hentet av politiet. Men ingen visste …

Ingen foreldre der vi bor kan lenger si seg uvitende om de utfordringer og farer lokal ungdom vil bli eksponert for, også hva angår festene som russebusskullene på videregående skole holder flere helger utover høsten i Sørkedalen. Dette er fester arrangert av tenåringer som retter seg mot enda yngre tenåringer fra 1. klasse på videregående – i den hensikt å finansiere russetid for avgangskullet. Stedet der festene i årevis har blitt avholdt er svært mørkt, svært øde og ikke minst kaldt fra september til desember. Det er langt fra naboer og «vanlige» voksenpersoner.

Politiet, helsearbeidere og lokalavisen har de siste årene tydelig beskrevet i ord og bilder noen alvorlige utfordringer ved festene: Hyppig bruk av narkotika, overstadig beruselse, fare for nedkjøling og «uhemmet seksuell aktivitet» beskrives etter selvsyn.

Når det gjelder forebygging av vonde ting som kan ramme de unge (vold, seksuelle overgrep, rus-skader, nedkjøling) er det grunn til å gjenta ordene til lederen ved ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon, Johan Benitez: «Vår viktigste samarbeidspartner er deg, kjære mamma og pappa. Vær slitsom, krevende, masete, irriterende og gammeldags. Gjør gode avtaler med din ungdom. Vær plagsomt pågående med sms og ringing. Dere er «primærforebyggere.»

De fleste foreldre vil på et tidspunkt oppleve å få hjem en beruset tenåring. Men det er grader av farenivåer. Her er tre foreldrevettregler fra ekspertene: Vær hjemme. Vær selv edru. Og gjør henteavtaler.

Her kan du lese flere debattinnlegg og meninger

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.