Skip to main content

Gratis svømmehall til Askers tredjeklassinger

Fra denne uken kan både andre- og tredjeklassinger i Asker bade gratis, sammen med en voksen. Tredjeklassingenes ekstraordinære tilbud ble vedtatt av formannskapet i forrige uke.

Fra denne uken kan både andre- og tredjeklassinger i Asker bade gratis, sammen med en voksen. Tredjeklassingenes ekstraordinære tilbud ble vedtatt av formannskapet i forrige uke. 

FOTO: KARL BRAANAAS

I år får både andre- og tredjeklassingene i Asker svømme gratis. Billetten er tilgjengelig allerede. 

Formannskapet i Asker har besluttet å gi tredjeklassingene i kommunen gratis billett til svømmehallene, for seg selv og en ledsager. Kostnaden er på 2,2 millioner kroner.

Vanligvis er det kun andreklassinger som får dette tilbudet, men fordi pandemien sørget for nærmest kontinuerlig stengte svømmehaller, får også fjorårets andreklassinger gratisbillett i år. 

Askers nyoppussede aktivitetsapp «AiA» er allerede tilgjengelig for nedlasting. Her vil foreldre i både andre- og tredjeklasse få tilbud om å laste ned svømmebilletten. Mer informasjon kommer også igjennom Vigilo etter hvert. 

Når registreringen er unnagjort, er det bare å pakke badetøyet, bekrefter leder for Askerbadene, Tore Opheim. 

Svømmedyktighet sank

Askerbarn er generelt gode til å svømme – mye bedre enn den norske gjennomsnittsungen.

Da Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet undersøkte norske femteklassingers svømmedyktighet våren 2021, fant de at bare 41 prosent av barna kunne svømme 200 meter eller lenger, ned 12 prosentpoeng fra 2013. 

I Asker later det til at koronastengning av svømmehallene har hatt konsekvenser. Fjerdeklassinger testet på Røykenbadet har ifølge formannskapets saksdokumenter blitt 10 prosentpoeng dårligere til å svømme – fra 95 prosent til 85 prosent. Normalt varierer Askerelevene fra 70 til 90 prosent svømmedyktighet. 

Tore Opheim er daglig leder i for Askerbadene. Han er glad for at også tredjeklassingene får sin sjanse til å bade gratis i Askers svømmehaller.

Tore Opheim er daglig leder i for Askerbadene. Han er glad for at også tredjeklassingene får sin sjanse til å bade gratis i Askers svømmehaller. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Mange gikk glipp av svømmingen under covid. Det er en god del som ikke er svømmedyktige ved utgangen av 4. trinn, bemerker Opheim. 

Det var imidlertid åpenbart for ham at svømmehallenes timeplan ikke hadde sjans til å romme all skolesvømmingen som gikk tapt i fjor. Løsningen ble et ekstra gratisår for 3. trinn. 

Dette vedtok Asker-politikerne altså i forrige uke. 

Foreldre må kunne og ville

Gratis svømmekort for andreklassinger startet i Asker i 2017. Basert på besøksstatistikken, kaller Opheim dette «et veldig bra tilbud for folk som ønsker å dra i svømmehallen». 

– Vi treffer ikke alle. Barnet er avhengig av å ha en voksen som ønsker å følge med. Den voksenpersonen må kunne svømme. Det er det ikke alle som gjør. Gratisbilletten treffer kanskje ikke de som virkelig hadde trengt svømmetreningen. 

Nå forteller Opheim at han er i ferd med å dra i gang et samarbeid med Asker idrettsråd.

– Hvordan skal vi klare å lage et svømmetilbud til dem som trenger det mest? Hvem kan følge disse barna til svømmehallen, og gi dem den treningen og mestringsfølelsen de trenger? Den har vi ikke tenkt å slippe, lover Opheim.

Opheim er glad for alt som kan hjelpe barn med å mestre vannet, men er en særlig varm forkjemper for skolesvømmingen. 

– Da vet man at alle møter opp, og får lik og god undervisning, sier han. 

Ujevn fordeling

I 2019 – sist gang svømmehallene hadde et vanlig år – var besøket noe ujevnt fordelt på skolene. Dette kan i noen grad, men ikke fullstendig, forklares av at skolene har ulik størrelse. 

Opheim observerer at reisevei helt tydelig har noe å si for hvem som benytter seg av muligheten til å bade gratis: Bondi skole er Risenga svømmehalls nærmeste nabo. 

– På Holmen er Mellom-Nes på topp. Bor du i nærheten av svømmehallen, er du kanskje vant med å gå dit også, sier han. 

Opheim ser ikke bort fra at dagens noe kronglete parkeringssituasjon kan være nok til at familier velger vekk ekskursjonen til Risenga.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.